Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Мандарини

Мандарини Снимка: Zdravoslovno.com

Мандарината произхожда от Югоизточна Азия (Китай § Виетнам) и представлява малко плодово дърво с тъмнозелени лъскави листа. Плодът е наречен на китайските мандарини (висши сановници), които са били големи негови ценители.  

Мандарината прилича на обикновен портокал, но е с по-малък размер и с по-тънка кора.  Тя е с диаметър 5-8 сантиметра, тежи до около 60-65 грама, има сферична и леко сплесната форма.

Плодът е многогнездна ягода, със семена, с нежно, сочно, сладко-кисело месо, покрит с оранжева кора. Съдържа средно 89,7% вода, 1,1% лимонена киселина, 8,4% захари, витамин С и малки количества В1, В2, PP и каротин.


Използва се в прясно състояние и за преработка. От кората се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията.

СЪХРАНЕНИЕ

Мандарините, закупени от магазин или от пазара могат да се съхраняват от няколко дни до няколко седмици, най-добре на стайна температра. 

Ползи за здравето

Тези сочни, вкусни и ароматни плодове имат дарбата да лекуват. Ето как: 

 • Консумацията на мандарини се препоръчва при храносмилателни проблеми, както и при липса на енергия. Освен това, мандарините благоприятстват работата на черния дроб
 • Този плод се счита, че ускорява метаболизма и в тази връзка се препоръчва в борбата с килограмите и при желание да се намали телесното тегло. Доказано е, че с консумацията на мандарини се редуцират и телесните мазнини
 • Мандарините помагат на организма да усвоява по-лесно желязото, приемано с храната. 
 • Мандарините помагат за понижаване на кръвното налягане. Те съдържат хранителни вещества и минерали (като калий), които понижават кръвното налягане. Мандарините поддържат кръвния поток плавно през артериите, което поддържа нормалното кръвно налягане.
 • Мандарините се грижат за здравето на кожата. Витамин С, който е наличен в плода е много добър за кожата, когато се консумира вътрешно, но също така и когато се прилага локално върху кожата. Редовният прием на сок от мандарини прави кожата блестяща и подобрява тонуса. Антиоксидантите, съдържащи се в плода, предпазват кожата от тежки UVA лъчи и й помагат да устои на щетите, причинявани от слънцето и свободните радикали. Също така, мандарината намалява признаците на стареене (като бръчки, фини линии и дефекти). А растителните фибри, които помагат да се изхвърлят токсините от тялото придават естествен блясък на кожата, особено на лицето. 
 • Витамин С в мандарините предотвратява настинки и е от жизненоважно значение за правилното функциониране на имунната система. Мандарините имат антимикробни свойства, които предпазват раните от получаване на септични и от вирусни, гъбични и бактериални инфекции. Мандарините предотвратяват спазмите в храносмилателната и нервната система, като по този начин предотвратяват и повръщане.
 • Мандарината пречиства кръвта по естествен начин от токсини и нежелани вещества от тялото.
 • Изследвания показват, че мандарините могат да намалят риска от развитие на рак на черния дроб, заради съдържащите се в тях каротеноиди. 
 • Също така, мандарините помагат за предотвратяване на рак на гърдата, заради съдържащите се в ятх Мандарин има високо ниво на лимонен, който има противоракови ефекти и също така помага за предотвратяване на рак на гърдата.
 • Мандариновото масло (извлечено от плода) е от полза при необходимост от нови клетки и тъкани. Това спомага за по-бързото лечение на рани. 
 • Сокът от мандарини е полезен при жажда, възникнала в следствие на висока температура.
 • Сокът помага и при лечение на астма и бронхит, тъй като мандарините съдържат голямо количество феноликова аминокиселина, действаща като средство против отоци
 • Отвара от сушени корени на мандарини стимулира апетита
  Източник: https://www.spillednews.com/tag/fruits-vegetable

Хранителна информация

 • Мандарините съдържат растителни фибри, които спомагат работата на храносмилателната система. 
 • Мандарините са богати на антиоксиданти и могат да осигурят до 80% от дневната нужда на организма от витамин С. Те помагат да се неутрализира вредното влияние на свободните радикали. Това прави кожата да изглежда по-млада и по-здрава.
 • Мандарините са добър източник на витамин С и витамин Е. И двата са от съществено значение за здрава кожа. Редовният прием на мандарини значително подобрява тена и тонуса на кожата. Тя също ви дава безупречна и здрава кожа.

В 63 грама (средно голяма мандарина) се съдържат:

 Източник: usda.gov
  % от необходимата дневна стойност
Калории 40  
Калории от мазнини 0  
Мазнини 0 гр 0%
 В т.ч. наситени мазнини 0 гр 0%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 2 мг 0%
Въглехидрати 9 гр 3%
В т.ч. растителни влакна < 1 гр 4%
Захар 8 гр  
Протеини 1 гр  
Витамин А   15%
Витамин С   15%
Калций   0%
Желязо   0%

ВИЖ ОЩЕ: 
>>> СУПЕР ХРАНИ
>>> За цвета на храните