Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Джанки

Джанки Снимка: Unsplash.com

Джанките са нискокалоричен плод с множество здравословни ползи. Те са отличен избор за добавяне към диети, особено за хора, които целят да подобрят храносмилането, имунната система или здравето на кожата.

Джанките (Prunus cerasifera) са малки дървета или храсти, известни също като мирабели или черешови сливи. Те са част от семейство Розоцветни (Rosaceae).

Ето някои любопитни факти за тях:

1. Произход и разпространение: Джанките произхождат от Кавказ, Мала Азия и Югоизточна Европа, но сега са разпространени в много части на света, в т.ч. и в България.

2. Видове и сортове: Има множество видове и сортове джанки, които се различават по големина, цвят и вкус на плодовете. Някои от тях са червени, жълти, оранжеви или зелени.

3. Цъфтеж: Джанките цъфтят рано през пролетта, обикновено преди листата да се появят. Цветовете им са обикновено бели или розови, и привличат много опрашители.

4. Плодове: Плодовете на джанките са малки, сферични и сочни, с костилка в средата. Те са богати на витамини A и C, както и на фибри.

5. Кулинарна употреба: Джанките се използват за приготвяне на различни кулинарни продукти като конфитюри, желета, сокове и ликьори. Най-често се консумират свежи, в суров вид.

6. Декоративна стойност: Освен с вкусните си плодове, джанките са ценени и заради своята декоративна стойност. Те често се използват в озеленяването на градини и паркове заради красивите си цветове и листа.

7. Лечебни свойства: В народната медицина джанките се използват за лечение на различни заболявания, включително проблеми с храносмилането и възпаления.

8. Устойчивост и грижи: Джанките са сравнително устойчиви на болести и неприятели. Те не изискват много грижи и могат да растат в разнообразни климатични условия.

9. Размножаване: Джанките могат да се размножават чрез семена, резници или присаждане. Присаждането е често предпочитан метод за запазване на желаните сортови характеристики.


Ползи за здравето

  • Подобряват храносмилането: Джанките съдържат фибри, които подпомагат храносмилането и предотвратяват запек.
  • Притежават антиоксидантни свойства: Богати са на витамин С и други антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали.
  • Подобряват имунната система: Витамин С и други хранителни вещества в джанките подкрепят имунната система.
  • Поддържат кожата здрава: Антиоксидантите и витамините в джанките помагат за поддържането на здрава и сияйна кожа.
  • Подобряват работата на сърцето: Калият и фибрите в джанките подпомагат здравето на сърцето, като регулират кръвното налягане и холестерола.
  • Подпомагат здравето на костите: Витамин К и калцият в джанките са важни за здравето на костите.

Хранителна информация

В 100 грама джанки се съдържат:
Калории 46 KCal
Белтъчини 0,7 грама
Мазнини 0,28 грама
Въглехидрати 11,4 грама
в т.ч. захар 9,92 грама
растителни влакна 1,4 грама

Витамин А 345 IU
Витамин С 9,5 мг
Калий 157 мг
Калций 16 мг
Желязо 0,17 мг

Виж още:
>>> Здравословни храни
>>> Диети
>>> Витамини