Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Сьомга

Сьомга Снимка: Zdravoslovno.com

Сьомгата съдържа голямо количество здравословни мазнини, незаменими за имунната система.

Тя е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които регулират дейността на белите кръвни клетки и имат анти-възпалителни качества; регулират нивата на холестерола и мазнините и така предпазват сърдечно-съдовата система и намаляват риска от заболявания на сърцето и кръвообращението. 

Сьомгата е с високо съдържание на антиоксиданти; витамин А (поддържа здрави костната и нервната система), витамин D (подпомага абсорбирането на калция и е полезен за костите) и селен - минерал, който стимулира производството на антитела в организма.

Описание (в естествена среда)

Продълговато, тънко и странично сплеснато тяло със сребриста кожа и къса разклонена опашка. По главата и гърба има ситни черни точки. Малките риби тежат от 1,0 до 2 - 2,5 кг, но някои видове (напр. кралската сьомга) достигат до тегло 40 - 45 кг. Максималната дължина на така познатата ни атлантическа сьомга е 1,50 м.

Описание (в търговската мрежа)

Сочното, плътно и вкусно месо на сьомгата обикновено е розово-оранжево, с характерен аромат и вкус на морска риба и богато съдържание на мазнини. У нас се предлага  главно норвежка атлантическа сьомга, отгледана в рибовъдни ферми и далекоизточна сьомга (розова, горбушка).

Търговски вид

Котлети (най-често), филе, цяла (обикновено под 2 - 2,5 кг); охладена или замразена, консервирана, маринована, пушена.

Най-добра за готвене

Когато е абсолютно прясна, сьомгата се яде и сурова на тартар, сашими или суши, маринова се в зехтин, лимонов сок и билки. Може да се задушава, да се панира, да се пече на скара или на сач (като на снимката по-долу). Може да се запича и в тестени специалитети.
Ако се пече на скара, подходяща е атлантическата сьомга. Сивата кожа е много вкусна. Комбинира се много успешно с пикантни сосове.

Сьомга на сач (с тиквички)

Сандвич със сьомга и авокадо

Сьомга на грил

Съвет към купувача

Купувайте висококачествена прясна сьомга, за да се насладите на превъзходните й и полезни свойства!

Пресните или охладени котлети сьомга трябва да са влажни и да ухаят приятно на морска вода, както и да имат блясък. Целите риби трябва да са здрави и добре замразени. Сьомгата обикновено се продава с кожата, затова обърнете достатъчно внимание и на нея – трябва да е лъскава и свежа.
Сьомгата е отличен източник на протеини, витамини А и В, както и на и омега-3 мастни киселини, полезни както за здравите хора, така и за изложените на риск от сърдечно-съдови заболявания.
Хайверът от сьомга е известен с чудесния си вкус и е предпочитана алтернатива на изискания черен хайвер.


Хранителна информация

  • Витамини А, В12, D, фолиева киселина, селен, омега-3 мастни киселини.

В 100 г атлантическа сьомга (прясна) се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 208  
Калории от мазнини 121  
Мазнини 13 гр 21%
 В т.ч. наситени мазнини 3 гр 15%
Холестерол 55 мг 18%
Натрий 59 мг 2%
Въглехидрати 0 гр 0%
В т.ч. растителни влакна 0 гр 0%
Захар 0 гр  
Протеини 20 гр  
Витамин А   1%
Витамин С   6%
Калций   1%
Желязо   2%

Виж още: Супер храни