Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Мака

Мака

Д-р Райна Стоянова – експерт по хранене към Fine Line представя подробно някои супер храни, специално за Zdravoslovno.com. Oпитайте тяхното вълшебно въздействие върху организма и ги използвайте редовно във вашето ежедневно меню.

Мака (макка) – Перуанският Дон Жуан

Популярни имена: lepidium meyenii, Lepidium peruvianum (латински); Maca, maca root, Peruvian ginseng(английски), Мака, корен от мака, перуански женшен

Маката е растение от семейство Кръстоцветни (броколи, зеле, карфиол, репички и пр.). Отглежда се в перуанските Анди (Южна Америка). Използва се корена на растението, който наподобява този на репичката и е с жълтеникаво бял, жълт или пурпурен цвят. Маката расте на височина от над 2700м. надморска височина, при изключително екстремални условия като бурни ветрове, интензивна слънчева светлина и големи температурни промени от -10°С до +18°С.

Интересни факти за маката

Съществува легенда за нравите на инкските племена, отглеждали тази култура. Според нея преди да влязат в битка инкските воини консумирали мака, за да станат по-силни, а след превземането на даден град пък им било забранявано да я използват, за да предпазят жените от прекалено силното сексуално желание на мъжете.
Подобно на какаото, както и други супер храни, маката също е използвана като валута и вземана вместо данък от населението, отглеждащо тази култура.

Съдържание и полезни свойства

Маката е изключително богата на нутриенти, аминокиселини и мастни киселини. Тя е силен адаптоген (хранителна субстанция, която повишава устойчивостта на организма към химически, физически и биологични източници на стрес, подобрявайки неговата способност за адаптация). Маката, чрез свойството си на адаптоген, може да осигури повече енергия на организма, ако това е необходимо, но в същото време, ако това не е необходимо – тя няма да го стимулира допълнително. В този смисъл тя е своеобразен енергиен регулатор. Растението също така има много богато съдържание на липиди (масти) и редица минерали като калций, фосфор, калий, магнезий, натрий, желязо, мед, йод, селен и пр.

Маката е известна като естествен афродизиак, тъй като стимулира либидото, има благоприятно влияние върху хипоталамуса и нормализира нивата на тестостерон, прогесттерон и естроген. Тази супер храна увеличава енергията, издръжливостта и кислородното съдържание в кръвта. Също така поддържа ендокринната система и щитовидната жлеза. Маката има положително влияние при състояния като: депресия, липса на либидо, хронична умора, анемия, менструални нарушения, както и симптоми на менопауза, рак на стомаха, туберкулоза, симптоми на височинна болест и др.

Съвети за използването мака

Обработеното растение има леко малцов вкус и е великолепна за допълване на вашите здравословни шейкове или сладкиши. За да усетите ефекта от благоприятните й свойства, е препоръчително да приемате по около 20 гр. на ден, което се равнява на около 2 пълни супени лъжици. Добре е, ако използвате продължително мака във вашата диета, да правите по една седмица почивка на всеки месец. Консумирането на мака е препоръчително особено през по-студените месеци, тъй като има загряващ ефект, също и от хора, живеещи в студени климатични условия или на големи надморски височини. Препоръчва се и за хора с хормонален дисбаланс, за подобряване на потентността, както и на жени в климактериум.

MAKA може да подобри следните състояния
(Wolfe, D., 2009, "Superfoods. The foods and medicine of the future")

 • Анемия
 • Безплодие и липса на либидо
 • Хронична умора
 • Депресия
 • Недохранване
 • Симптоми на менопауза
 • Менструален дискомфорт
 • Отслабване на паметта
 • Рак на стомаха
 • Стрес
 • Туберкулоза

В 100 грама мака на прах се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 325  
Калории от мазнини 18  
Мазнини 4 гр 5%
 В т.ч. наситени мазнини 0 гр 0%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 18 мг 1%
Въглехидрати 71 гр 24%
В т.ч. растителни влакна 7 гр 29%
Захар 32 гр  
Протеини 14 гр  
Витамин А   0%
Витамин С   475%
Калций   25%
Желязо   82%

Виж още: Супер храни