Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Гъби Печурка

Гъби Печурка Снимка: Zdravoslovno.com

Бяла на цвят, тя е най-активно култивираната гъба в световен мащаб – към момента заема 38% от производството. За пръв път е култивирана във Франция, като оригиналният й цвят е кафяв. Гъбата е бяла от 1926 година, когато пенсилвански фермер забелязал странни бели печурки, които се появили сред най-нормалните кафяви, които отглеждал. Феноменът се обяснява с проста мутация, но на потребителите новият цвят им харесал и скоро всички започнали да произвеждат само „мутанти“.
Печурките се продават пресни и консервирани, и съществуват в разновидности.

Вкусови качества

Превъзходна ядлива гъба с приятен вкус и гъбен аромат. Месото на печурките е с чудесен светлосив цвят, а преди готвене калпачетата им трябва внимателно да се измият, за да се запази ароматната им кожичка, без да се белят излишно. Печурките могат да се приготвят самостоятелно или като гарнитура към други храни.

Приготовление

Печурката може да се задуши, запече или пък да се консумира свежа, като съставка в салати.
При нарязване гъбите бързо губят цвета и оригиналния си вкус, и омекват. Затова между нарязването и кулинарното им приложение не трябва да минават повече от 10 минути.
Печурката е богата на витамин В и калий, има ниско съдържание на холестерол, мазнини и натрий, а в пет средно големи гъби се съдържат едва 80 калории. Този вид гъби са най-вкусни, когато са сурови и се ядат за ордьовър или като гарнитура на салати и зеленчукови плата. Със същия успех може да се сотират, задушат или изпекат на грил, като от тях се приготвят предястия, супи, сосове и пълнежи. Маринованите печурки са чудесно мезе.
Издържат средно от 5 до 7 дни.

Употреба

В свежо състояние или консервирани, нарязани на тънки ивици или цели (за малките екземпляри).

Хранителна информация

В 84 грама печурки се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 18  
Мазнини 0.3 гр 0%
Натрий 4 мг 0%
Въглехидрати 2.7 гр 1%
В т.ч. растителни влакна 0.8 гр 3%
Протеини 2.6 гр  5%
Мед  0.3 мг 15%
Ниацин 3 мг 15%
Рибофлавин  0.3 мг 18%
Желязо 0.4 мг 2%

Виж още: Супер храни