Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Шоколад тъмен

Шоколад тъмен

Шоколад – универсалният език на приятелството и любовта!

Тъмният шоколад (наричан още натурален или черен шоколад) съдържа какаова маса, захар, какаово масло, ванилия и лецитин (емулгатор).

Какаовото маса в тъмния шоколад, предлаган в търговската мрежа варира от 30% (сладък тъмен шоколад) до 70-80%, а съдържанието на мляко е до 12%.

Европейските правила задават минималното съдържание на какаова маса в тъмния шоколад да бъде 35%. В САЩ пък не съществува дефиниция за тъмен шоколад, а има само определение за „сладък шоколад”, което означава, че минималната концентрация на какаова смес трябва да бъде 15%. Сладкият шоколад не е задължително да бъде тъмен, както и не е задължително да съдържа мляко.

Тъмният шоколад е с високо съдържание на флавоноида епикатехин и галова киселина. Те предпазват организма от сърдечно-съдови заболявания. Затова се твърди, че редовната консумация на тъмен шоколад в малки количества може да намали риска от сърдечен удар и други заболявания на сърцето.

Видове:

  • СЛАДЪК ШОКОЛАД

Сладкият шоколад се отличава с какаова маса над 15% и съдържание на мляко под 12%.

  • ПОЛУ-СЛАДЪК ШОКОЛАД

Полу-сладкият шоколад е тъмен шоколад с ниско съдържание на захар. Често се използва в готварството. Той съдържа най-малко 35% какаова маса и по принцип се възприема за по-тъмен от сладкия тъмен шоколад и по-сладък от горчиво-сладкия шоколад. Въпреки това обаче, липсата на правила по отношение на съдържанието на захар означава, че подобни класификации все пак са относителни.

  • ГОРЧИВО-СЛАДЪК ШОКОЛАД

Горчиво-сладкият шоколад е съставен най-малко от 35% какао (какаова маса и какаово масло), 1/3 захар, ванилия и понякога лецитин. В повечето случаи, при този вид шоколад съдържанието на какаова маса варира от 50 до 70-80%. Вкусът му е по-дълбок и по-горчив в сравнение със сладкия тъмен и полу-сладкия шоколад. Въпреки това обаче, съдържанието на захар не е строго регламентирано.

Горчиво-сладкият шоколад съдържа по-малко захар и повече какаова течност от полу-сладкия шоколад, но двата вида са напълно заменяеми, когато се използват за готварски цели.

  • НЕПОДСЛАДЕН ШОКОЛАД

Неподсладеният шоколад представлява чиста какаова маса и е познат като „горчив шоколад” или „шоколад за печене”. Примесен е само с мазнини за получаването на твърда субстанция.

Това е неподправен шоколад със силен и дълбок аромат. С добавянето на захар обаче, неподсладеният шоколад се използва като база при приготвянето на торти, бисквити и останалите видове шоколад (с изключение на белия).

 

В 100 грама тъмен шоколад (70-85% какао) се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 599  
Калории от мазнини 384  
Мазнини 43 гр 66%
 В т.ч. наситени мазнини 24 гр 122%
Холестерол 2 мг 1%
Натрий 20 мг 1%
Въглехидрати 46 гр 15%
В т.ч. растителни влакна 11 гр 44%
Захар 24 гр  
Протеини 8 гр  
Витамин А   1%
Витамин С   0%
Калций   7%
Желязо   66%

Виж още: Супер храни