Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Див лук (шивес)

Див лук (шивес) Снимка: Zdravoslovno.com
Той е най-близък до зеления лук, което обяснява едно от китайските му имена, означаващо „тънък миризлив зелен лук“

Дивият лук (Allium schoenoprasum), наричан още шивес, резанец, салатен лук или сибирски лук е част от семейство Лукови, също като лукът, чесънът и празът. Всички те са били култивирани преди векове заради техните специфични характеристики, остър аромат и ползи за здравето. Сибирският лук се отглежда заради листата, които се използват като зеленчук или подправка. Той е най-близък до зеления лук, което обяснява едно от китайските му имена, означаващо „тънък миризлив зелен лук“.

УПОТРЕБА

Сибирският лук най-често се използва суров, нарязан на ситно, обикновено за подправяне на салати, омлети, варени или печени картофи, както и на супи.

Всяко ястие, поръсено със ситно нарязан шивес непосредствено преди сервирането, носи неочаквано добър нов вкус. Най-добре се повлияват ястия с яйца, сирене, картофи, сметанови сосове и риба. 

Салатният лук е чудесен и за декорация. Освен листата му, които се използват най-често в кулинарията и ядливите му цветове биха могли да придадат особено изтънчен и вкусов акцент, поставени в иначе обикновено ястие. 

Интересен факт е, че за разлика от рядката му употреба в японската кухня, той почти не се използва в китайската кухня.

Отглеждане в домашни условия

Ако листата на дивия лук се използват главно в кулинарията, то цветовете му по време на цъфтеж са изключително красиви и с приятен аромат, което ги прави много подходящи за украса в градината или в саксии по терасите и первазите.

Отглеждането на див лук е изключително лесно. Той е непретенциозен към сушата и влажността и по-рядко страда от болести и вредители. Най-добре обаче расте на слънчеви места, в добре отцедена, богата на хранителни вещества почва. 

Може да отгледате лесно див лук в саксия или в градината. Той е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви лилави съцветия. Развива се и расте непрекъснато до късна есен. Ако искате да запазите зеленчука и през зимата, трябва да го замразите.

Височината му достига 30-50 сантиметра, листата са тъмнозелени и с цилиндрична форма, а ароматът е специфичен аромат на лук.  Луковиците на растението са източени, конични, 2-3 сантиметра дълги и 1 сантиметър широки. Растат нагъсто в групи от корените. 

Бледо лилавите цветове на дивия лук са звездовидни с шест венчелистчета, като на ширина достигат 1-2 сантиметра и растат в гъсти съцветия от по 10-30. Преди да се разтвори и разцъфти, съцветието е обвито в хартиеподобен прицветник. Семенцата на дивия лук се образуват в малка семенна кутийка и узряват през лятото.

Ползи за здравето 

Хранителните вещества в шивеса могат да предложат редица ползи за здравето, включително профилактика на раковите заболявания и подобряване на настроението.

Накратко ползите за здравето са: 

  • Рак: Изследователите са изучили зеленчуците от семейство Лукови и тяхната връзка с превенцията на рака, особено рака на стомаха и колоректалния рак. Техните благоприятни и превантивни ефекти вероятно се дължат отчасти на богатото съдържанние на органични съединения на сяра. Авторите препоръчват да се консумират 10 или повече порции зеленчуци на ден, включително зеленчуци като лук, чесън, праз и шивес.

  • Рак на простатата: В проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, изследователи изследват връзката между приема на зеленчуцу от семейството на шивеса и рака на простатата. Те открили, че мъжете с най-висок прием на тези зеленчуци са имали най-малък риск от рак на простатата, особено когато ракът е локализиран, а не напреднал.

  • Рак на хранопровода и рак на стомаха: Честият прием на зеленчуци от семейство Лукови изглежда да е свързан с по-нисък риск от рак на хранопровода и стомаха. Изследванията при хора са предполагали, че алимите могат да предпазват от тези видове рак. При проучвания при животни прилагането на съединения, съдържащи се в тези зеленчуци води до намаляване на туморния растеж.

  • Сън и настроение: Дивият лук съдържа холин. Холинът е важно хранително вещество, което помага при сън, мускулно движение, учене и памет. Също така помага за поддържането на структурата на клетъчните мембрани, подпомага предаването на нервните импулси, подпомага абсорбцията на мазнините и намалява хроничното възпаление. В проучване с животни, които консумирали 50 милиграма зеленчуци от семейство Лукови на килограм телесно тегло, богати на кверцетин, са увеличили допаминергичната активност. Допаминовият оборот е свързан със снижаване нивото на депресия.

  • Здрави кости: Витамин К е свързан със здравето на костите, тъй като помага да се поддържа костната цялост и плътност. Дивият лук съдържа витамин К, така че той може да допринесе за здравината на костите.

  • Фолиева киселина също се среща в сибирския лук. Тя може да помогне за облекчаване на депресията чрез предотвратяване излишъка на хомоцистеин, образуван в тялото. Твърде много хомоцистеин може да попречи на навлизането на кръвта и други хранителни вещества в мозъка. Той може също така да пречи на производството на хормоните серотонин, допамин и норепинефрин. Тези хормони регулират не само настроението, но още съня и апетита. Фолиевата киселина също помага за предотвратяване на вродени дефекти.

  • Дивият лук съдържа лутеин и зеаксантин. Смята се, че те намаляват оксидативния стрес в очите и забавят развитието на катаракта. По този начин, сибирският лук може да помогне за подобряване на зрението.

  • Имунната система може да се възползва от съдържанието на витамин С в шивеса.

  • Здравето на сърцето може да бъде подсилено от наличието на калий и органичното съединение алицин в шивеса. Друго органично съединение - кверцетин може да помогне за намаляване на нивата на холестерола и артериалната плака, което води до по-добро сърдечно-съдово здраве и по-малък риск от атеросклероза, сърдечни заболявания и инсулт. Установено е, че алицин в чесъна има антибактериални, противогъбични, противовирусни и антипаразитни свойства.

  • Други начини, по които този зеленчук може да стимулира здравето са облекчаване на храносмилателния процес и засилване на имунната система, но някои от тези твърдения не са подкрепени от научни проучвания.

Източник: Medical News Today

Хранителна информация

Шивесът е богат на хранителни вещества и ползи за здравето.

Той е растение, бедно на калории, но пък богато на полезни съставки като витамини, минерали и антиоксиданти. В 100 грама се съдържат едва 30 калории (Kcal). 

Например, 1 супена лъжица, съдържаща 3 грама нарязан на ситно див лук осигурява 1 калория (Kcal) и по-малко от 1 грам мазнини, протеини или въглехидрати

Това количество осигурява 3% от дневната нужда на организма от витамин А и витамин С. Само 1 с.л. съдържа 131 IU витамин А и 1,7 mg витамин С

Същото това количество от 1 с.л. сибирски лук съдържа 6,4 µg витамин K, 3 µg фолиева киселина, 3 mg калций, 1 mg магнезий, 2 mg фосфор и 9 mg калий. Съдържа и холин (вещество от групата на В-комплекс).

Включване на дивия лук в диетата

Дивият лук се комбинира чудесно с много ястия, особено с тези, които съдържат яйца и сирене, такива като омлет и бъркани яйца. 

Подправката ще добави вкус към вашите ястия без да добавя допълнителни калории, мазнини или натрий.

Подобно на ментата и босилека, сибирският лук представлява нежна трева с меки стъбла, така че е най-добре да го добавяте в сурово/ свежо състояние или близо до края на готвенето, за да запазите деликатния му вкус и текстура.

Див лук шивес

Див лук шивес

Снимка: Zdravoslovno.com

Виж още:
>>> СУПЕР ХРАНИ
>>> ДИЕТИ