Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Чушки

Чушки Снимка: Zdravoslovno.com

Всички чушки (зелени, червени, жълти и оранжеви) са богати на витамин С, бета-каротин, витамин Е и цинк, и така този зеленчук се бори със свободните радикали и защитава организма от сърдечно-съдови заболявания, сърдечен удар, и някои видове рак.  Всички така споменати хранителни вещества са от съществено значение за поддържането на силна имунна система и дават енергия на организма. 

Червената чушка е един от най-богатите източници на изключително важния за имунната система витамин С. Съдържа също и флавоноиди, които повишават антиоксидантното действие на витамин С, като засилват способността му да предпазва организма от болести. Червените чушки имат високо съдържание на бета-каротин, който организмът преработва в антивирусния имуностимулиращ витамин А.

Червени чушки съдържат червения каротеноид ликопен, който помага за справяне с рака на простатата, както и лутеин и зеаксантин, които вдновремено подпомагат доброто зрение като се борят с катаракта и макулна дегенерация. 

Други химически съединения в чушките помагат за превенция на констипацията (запека), ако зеленчукът се консумира в прясно състояние. 

Освен това, всички чушки съдържат и растителни фибри, играещи важна роля за понижаването на холестерола. 

Витамин С и магнезият в чушките работят заедно за производството на адреналин, което прави чушките чудесни за справяне със стреса. 

Хранителна информация

Ярко-червените чушки са особено богати на витамин С и бета-каротин. 

Чушките са източник на: 

Чушки

В 100 грама пресен червен пипер (чушки) се съдържат: 

Енергия: 32 Kcal
Белтъчини: 1 г
Въглехидрати: 6 г
Мазнини: 0 г
Фибри: 2 г
Витамин С: 140 мг
Каротин: 3840 мкг
Калий: 160 мг


Виж още:
>>> Супер храни

>>> Витамини 

>>> Растителни фибри