Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Копър

Копър Снимка: Zdravoslovno.com

Копърът е уникално растение, при което се използват както листата, така и семената

Зелените листа на копъра имат мек, сладък вкус. Изсушените семена на копъра са светло кафяви на цвят и овална форма, с една плоска страна и една изпъкнала страна. Семената са подобни по вкус на кимиона, с вкус, който е ароматен и сладък като на цитрус, но и леко горчив.

Името на копъра идва от старата норвежка дума dilla, което означава "затишие". Това наименование отразява традиционната употреба на копъра като се е поставял върху корема за облекчаване на безсънието.

Копърът е научно известен като Anethum graveolens и е част от семейство Umbelliferae, чиито други членове включват магданоз, кимион и дафинов лист.

как да го избирате?

Винаги, когато е възможно, предпочитайте сушената форма на подправката, тъй като тя е по-добра от гл.т. на деликатния й аромат.

Листата на пресния копър трябва да изглеждат свежи, здрави и зелени на цвят. Листата на копъра, които са малко изнемощели все още са приемливи, тъй като те обикновено се "зареждат" много бързо, след като се поставят във вода. 

Подправката е широкодостъпна в страната ни - в супермаркетите, по пазарите и дворовете на къщите. Можете лесно да откриете както пресен копър, така и в сушена форма.  Подобно на другите сушени билки, опитайте се да намерите и закупите органично отглеждан копър, тъй като това ще ви даде повече увереност, че подправката не е облъчена.

съхраненИе

Пресният копър трябва винаги да се съхранява в хладилник или да бъде поставен със стеблата си в съд с вода. 

Тъй като е много крехък, дори ако се съхранява правилно, копърът ще остане свеж само за около два дни. Той може да бъде замразен, цял или нарязан, в херметически затворен контейнер или пластмасова кутия. Като алтернатива, можете да замразите листата на копъра във форми за лед, покрити с вода, които лесно могат да се добавят при приготвянето на супи и ястия.

Изсушените семена на копъра трябва да се съхраняват в плътно затворен стъклен контейнер на хладно, сухо и тъмно място, където те ще останат свежи за около шест месеца.

Ползи за здравето

Ползите на здравето идват от съдържащите се в копъра два уникални вида лечебни компоненти: монотерпени, включително карвон, лимонен, анетофуран и флавоноиди, включително кампферол и виценин.

  • Защита срещу свободни радикали и канцерогени.  Монотерпеновите компоненти на копъра активират ензима глутатион-8-трансфераза, който помага да се прикрепи молекулата на антиоксиданта глутатион към окислените молекули, които иначе биха причинили увреждане в тялото. Активността на летливите масла на копъра го квалифицира като "хемопротективна" храна (подобна на магданоза), която може да помогне за неутрализирането на определени видове канцерогени, като бензопироните, които са част от цигарения дим, дима от въглища и дима, произвеждан при изгаряне на отпадъци.
  • Убива бактериитеОбщата част от летливото масло на копърa е изследвана заради способността да предотвратява свръхрастежa на бактериите. В това отношение копърът споделя сцената с чесънa, за който също е доказано, че има "бактериостатични" или регулиращи бактериите ефекти.
  • Ароматен начин за предотвратяване загубата на костна маса. Копърът е много добър източник на калцийКалцият е важен за намаляване на костната загуба, която настъпва след менопаузата и при някои състояния, като например ревматоиден артрит.

Хранителна информация

Източник на информацията: www.whfoods.com


В 100 грама пресен копър се съдържат:

 Източник: USDA
 
Калории 43  
Мазнини 1.12 гр
 В т.ч. наситени мазнини 0.06 гр
Холестерол 0 мг
Натрий 61 мг
Въглехидрати 7.02 гр
В т.ч. растителни влакна 2.1 гр
Захар 0 гр  
Протеини 3.46 гр  
Витамин А 7717 IU
Витамин C  85 мг
Калций  208 мг
Желязо  6.6 мг

Виж още:

>>> СУПЕР ХРАНИ