Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Годжи бери

Годжи бери Снимка: Zdravoslovno.com

Д-р Райна Стоянова – експерт по хранене към Fine Line представя подробно някои супер храни, които вече можете да намерите и на българския пазар. Oпитайте тяхното вълшебно въздействие върху организма, използвайте ги редовно, във вашето ежедневно меню. Това е един от начините да не се разболявате.

ГОДЖИ БЕРИ (Хималайското вълшебство)
Популярни имена: Goji Berry, Wolfberry, Desert Thorn, императорско плодче, китайска шипка, лиций

Названието „годжи“ идва от китайското (gouqizi) и от древни времена е изключително високо ценено в традиционната китайска медицина.  Расте в полите на Хималаите. Не случайно в Китай се носи легенда, че хималайските столетници се хранят с годжи бери. Според първата съществуваща Китайска медицинска книга, написана 100 г. пр. н.е., те имат свойствата да обогатяват Ин, да подхранват кръвта, да тонизират бъбреците и черния дроб, да овлажняват белите дробове.

Годжи бери е растение-родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови. Поради изключителната си хранителна стойност, богатия червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус, китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали алкалното растение преди около приблизително 5 хиляди години. За да се запази плода, той се изсушава до конситенция, близка до тази на стафидата.

Китайците твърдо вярват, че този плод удължава живота. Известният Ли Цин Юен, легендата за когото популяризира както годжи бери, така и женшена и за когото разказват, че е живял 252 години, е консумирал плода. Животът на Ли Цин Юен е най-документираният случай за изключително дълголетие. Дори това да е мит, то демонстрира признатата вече в културата връзка между годжи бери и дълголетието.
Годжи бери е адаптоген или вещество с комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло. Основното полезно свойство на тези дребни плодчета е да подхранват тялото, да поддържат способността на организма за самоизцеление като му осигуряват множество хранителни вещества. В 100 гр. има 360 Kcal, въглехидрати 68%, протеини 12%,  мазнини 10% и фибри 10%. Той е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Годжи бери

Ето какви основни елементи съдържа тази супер храна:

  • Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на рH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект;
  • Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата;
  • Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината;
  • Витамин С – годжи бери има високо съдържание на витамин С (20 милиграма на 100 грама) – същото съдържание като при портокалите;
  • Селен – има изявено антиоксидантно действие, а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием;
  • Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо;
  • Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции;
  • Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций;
  • Калий – освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.

Наситеността на годжи бери с микронутриенти и фитохимикали го прави хранителна добавка с особено висока хранителна стойност и положително влияние върху кардио-васкуларните и възпалителни заболявания, някои форми на ракови заболявания, диабет, преждевременно стареене, дефицити в паметта, дегенеративни процеси, свързани със зрението, белодробни проблеми; умора, преумора, безсъние, замаяност и шум в ушите. Освен всичко, супер храната помага за дълголетието и повишава либидото като естествен афродизиак.

Поради приятния им вкус, плодовете могат да се консумират директно или да се поставят в храни и напитки. Препоръчителната дневна доза е не повече от 10 г. (разделена на два приема сутрин и вечер, на гладно) за период от 2-3 месеца. При гастрити и за регулиране на храносмилането плодовете се консумират направо. За понижаване на кръвната захар и кръвното налягане плодовете се заливат с гореща вода, запарват се и се консумират заедно с водния извлек. Обичайната доза е 10-20 г дневно, разпределени в 3 приема. Чаят от годжи бери  се препоръчва за подобряване на зрението, а чаят от годжи и китайски лимоник – за пречистване на черния дроб и предпазване от затлъстяване.

Особено благоприятно въздействие върху целия организъм има чаят “осем съкровища”, в който годжи бери се комбинира със зелен чай, фурми, жен-шен, хризантема, плод лунйен и небет шекер.
Спиртните извлеци на годжи бери се препоръчват за подобряване на потентността.

В 100 гр плод се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 82.7  
Калории от мазнини  
Мазнини 3.6 гр
 В т.ч. наситени мазнини 0.92 гр
Холестерол 0 мг
Натрий 22 мг
Въглехидрати 22 гр
В т.ч. растителни влакна 7.4 гр
Захар 17.1 гр  
Протеини 10.6 гр  
Витамин А   170%
Витамин С   20%
Калций   8%
Желязо   12%

ВИЖ ОЩЕ:
>>> Каква е идеалната доза Годжи Бери?
>>> ГОДЖИ БЕРИ И ОТСЛАБВАНЕ
>>> Супер храни