Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Грозде

Грозде Снимка: Zdravoslovno.com

Гроздето е с малки кръгли или овални плодове, сочни, с гладка и полупрозрачна кожа. Според цвета си се разделя на бяло (вариращо от жълтеникаво-зелено до светло зелено) и черно (вариращо от светлочервено до лилаво-черно). Някои видове грозде съдържат семена, годни за консумация, докато други са безсеменни. Гроздето, коeто се консумира в пресен вид или се използва в различни рецепти, се нарича десертно грозде, за разлика от винените сортове грозде, които се използват за направата на вино, или стафидените сортове, използвани като сушени плодове.

Как да го избирате

Избирайте гроздове с наситен цвят и със закръглени и здраво закрепени за чепката зърна.

Съхранение

Съхранявайте го до 5 дни в хладилник, без да го миете.

Употреба

 • Измивайте много добре гроздето, преди да го консумирате.
 • Освен като пресен плод, може да го използвате за приготвяне на салати и сладкиши.
 • Използвайте чепки грозде за декорация на плата.
 • За да замразите грозде, измийте го и го подсушете. Поставете един ред грозде върху плоска тава. Замразете, и когато е готово, го приберете в кутия. Става чудесна закуска, особено подходяща за деца.

Ползи за здравето

 • Сокът от грозде подобрява паметта.
 • Черните сортове грозде са особено богати на полифеноли. Калият действа като естествен диуретик, калцият, фосфорът и минималните нива сол действат благоприятно на дренирането и отделянето на токсини. Магнезият помага за намаляване на физическата умора, а цинкът предпазва от преждевременно стареене.
 • Полезните качества на гроздето се дължат до голяма степен и на витамин В, който предпазва мускулите от спазми, и на витамин РР, който укрепва стените на кръвоносните съдове. Независимо от ниското съдържание на витамин С, гроздето допринася за по-доброто му усвояване от организма. 
 • Гроздето помага за намаляване риска коронарна болест и рак. Под формата на гроздов сок, гроздето е известно със способността си да пречиства черния дроб и да води до освобождаване на повече пикочна киселина от организма. 
 • Интересен, но малко известен факт е, че гроздовите семена са по-здравословни, отколкото самия плод. Те съдържат антиоксиданти, които служат за предотвратяване на преждевременното стареене, заболяване и загниване, чрез контролиране на свободните радикали. Това помага да се предотврати развитието на дегенеративни заболявания и инсулти. Екстрактите в гроздовите семена съдържат до 50 пъти по-мощни антиоксиданти от витамин Е и витамин С. Освен това имат антивирусни и антиканцерогенни свойства, а също така осигуряват свободна и плавна кръвна циркулация. Кожата на гроздето също притежава някои хранителни вещества, които тялото може да превърне в антиракови агенти.
 • След тежки болести гърците ядяли грозде, за да възстановят силите си. Препоръчвали го и за подобряване обмяната на веществата. Казват, че помага и при главоболие или настинка. Полезно е не само свежото, но и сушеното грозде, познато като стафиди. Те оказват положително влияние върху нервната система.

Хранителна информация

 • Без мазнини, натрий и холестерол.

  В 100 грама грозде се съдържат:

   Източник: www.nutritiondata.com
    % от необходимата дневна стойност
  Калории 69  
  Калории от мазнини 1  
  Мазнини 0 гр 0%
   В т.ч. наситени мазнини 0 гр 0%
  Холестерол 0 мг 0%
  Натрий 2 мг 0%
  Въглехидрати 18 гр 6%
  В т.ч. растителни влакна 1 гр 4%
  Захар 15 гр  
  Протеини 1 гр  
  Витамин А   1%
  Витамин С   18%
  Калций   1%
  Желязо   2%

  Грозде - памид

  Виж още: Супер храни