Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Жен-шен

Жен-шен

Лечебно действие и приложение

Стимулира и регулира мозъчната дейност; притежава тонизиращо действие. Растението едновременно (в зависимост от дозата) стимулира прицесите на възбуждане и активно потискане в мозъчната кора. Стимулира функцията на кората на надбъбречните жлези и предизвиква развитие на адаптационната фаза на стресовите реакции.
Прилага се като общоукрепващо средство, за борба със старостта, преумората, половата слабост. Препоръчва се при анемия и отпадналост.
В народната ни медицина жен-шенът се използва при физическа и умствена умора, захарен диабет, главоболие и безсъние, ендокринни смущения, сърдечен порок и сърдечна недостатъчност, невроза, неврастения, за регулиране функциите на храносмилателната система, при нощно изпотяване.

Външно приложение

За налагане на лапи при рани по кожата.

Вътрешно приложение

3 пъти дневно парче от корена (колкото жаревично зърно) се слага под езика и се държи до пълното му разпадане или киснати 10 корени в 60-градусов спирт (1:10) след разклащане се вземат по 15 капки, 30 минути преди ядене.

Внимание! Да не се приема при повишено кръвно налягане, атеросклероза, хеморагии. Възбужда нервната система. Употребена в голямо количество, билката е отровна! Да се приема само по лекарско предписание.