Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Бор

Бор

Лечебно действие и приложение

Противовъзпалително, отхрачващо, омекчаващо лигавиците действие; разширява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур. Лечебният ефект се дължи основно наетеричното масло и смолите, съдържащи се в растението.Прилага се при бронхити, ангина, туберколоза, при простуда (за инхалации и разтривки), бодежи от простудно естество, ишиас, камъни в бъбреците и пикочния мехур.Боровите връхчета се използват при задух, подагра, хемороиди.

Външно приложение

Препоръчва се за инхалации при задух, за бани при екземи, ревматизъм, обриви, лишеи. Смолата се прилага при белодробен абсцес и хемороиди. Разтопена смола, смесена с мас по равни части се използва при рани от протриване и циреи.

Вътрешно приложение

1 супена лъжица борови връхчета се слага в 600 мл вода. Ври 10 минути. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно, подсладено с мед.

Боровите връхчета се използват при кашлица по следния начин: 100 г връхчета се слагат в 2.5 литра вода; ври, докато водата стане 500 мл. Прецежда се и се поставят 250 г небетшекер и 250 г мед. Пие се по 1 кафяна чашка преди ядене. Поради голямото съдържание на витамин С в боровите листа, от тях се прави питие за зимните месеци. 100 г борови игли се нарязват наситно и се заливат с 2.5 литра хладка вода. Прибавя се 1 супена лъжица солна киселина (продават я в аптеките) и се оставя да кисне 2 дни. Прецежда се. Пие се по 50 мл след ядене, 3 пъти дневно.