Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Комунига жълта

Комунига жълта

Лечебно действие и приложение

Нервоуспокоително, сънотворно, болкоуспокояващо, противосъсирващо, противоспазматично действие, което се дължи основно на кумарина.
Прилага се при главоболие, неврастения, смущения в климактериума, чревни болки. Добър ефект има при циреи и възпалителни процеси на кожата от различен произход.
В българската народна медицина билката се използва при задух, виене на свят, за подобряване на паметта, при газове в червата, за увеличаване на млякото при кърмачките, при оскъдна и болезнена менструация, хистерия, неврози, безсъние, главоболие, отоци на лимфните възли, кашлица.

Външно приложение

Препоръчва се за налагане при ревматизъм, отоци, втвърдяване на гърдите у кърмачките, подагра, циреи, хемороиди, за промиване при възпаление на матката, в отношение 1:10 - за компреси при конюнктивит, за парни бани при болки в ушите и възпаление на средното ухо. Счукано прясно растение се прилага за търкане върху ужилено или ухапано от насекоми място.

Вътрешно приложение

1 суп.л. от билката се залива с 400 мл вряла вода. Кисне 2 часа. Пие се по 50 мл преди ядене, 4 пъти дневно.

Внимание!При продължително приемане билката дава странични явления! При бране може да раздразни слизестите части и кожата!