Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Хвощ

Хвощ

Лечебно действие и приложение

Пикочогонно, кръвоспиращо, противовъзпалително действие. Поради съдържанието на силициева киселина и нейните производни, в миналото хвощът се е използвал като средтво за борба с туберколозата (подпомага калцинирането на туберколозните огнища). Освен това билката подпомага оздравителните процеси на съединителната тъкан, епидермиса и лигавиците, като поддържа еластичността на кръвоносните съдове.
Прилага се при застойни явления при сърдечна недостатъчност, при отоци в резултат на неправилно кръвообръщение, при възпаление на пикочно-половия път, при хемороидални и маточни кръвоизливи.
В българската народна медицина хвощът се употребява при пясък и камъни в бъбреците и жлъчката, кръвохрачене, белодробна туберколоза, водянка, подагра, ревматизъм, атеросклероза, напикаване, стомашни болки, уриниране на кръв, кръвоизливи в белите дробове.

Външно приложение

Налагат се лапи при разширени вени, костна туберколоза, екземи, незарастващи рани, ракови тумори. Използва се за промивки при бяло течение, гнойни рани, рани от изгаряния, за гаргара при гърлобол и др.

Вътрешно приложение

2 с.л. от билката се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.

Внимание! Да не се употребява при нефрит и нефрозонефрит!