Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Лайка

Лайка Zdravoslovno.com Архив

Лечебно действие и приложение

Омекчително, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо действие. Спазмолитичният ефект се дължи на апигенина, патулитрина, умбелиферона, херниарина. Доказано е стимулиращото действие на етеричното масло върху централната нервна система. Съдържащите се в растението гликозиди притежават холинолитично и спазмолитично действие. Хамазуленът оказва обезболяващо, потогонно и дезинфекциращо действие. Спазмолитично действат също флавоновите и кумариновите производни.
Прилага се главно при възпаление на стомашно-чревния канал, при простудни заболявания на горните дихателни пътища като успокояващо средство.
В българската народна медицина се употребява при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, безсъние, главоболие, жълтеница, газове, подагра, ревматизъм, епилепсия, хемороиди, хистерия, трудно уриниране и уриниране на кръв, гъбички в устата, задух, жълтеница, болезнена менструация.

Външно приложение

Използва се за гаргара при лош дъх в устата, за налагане на лапи при циреи и рани, за промивки при бяло течение, за бани при хемороиди, кожни обриви, потене на краката, при безсъние.

Вътрешно приложение

1 с.л. от билката се залива с 200 мл вряла вода. Кисне 30 минути и се изпива наведнъж (може и подсладено с мед). Запарката се прави 3 пъти дневно и се пие 15 минути преди ядене.
Имайте предвид, че хамазуленът, на който се дължи противовъзпалителното действие на билката, при престояване във воден разтвор бързо се разлага.