Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Глухарче

Глухарче

Лечебно действие и приложение

Надземната част с корените подобрява функциите на черния дроб, действа жлъчогонно, пикочогонно, противоглистно, възбужда апетита. Лечебният ефект се дължи на съдържащите се в растението горчиви вещества, органични киселини и гликозиди. Усилва действието на подстомашната жлеза - повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерола в кръвта.
Прилага се при чернодробни заболявания, болести на пикочните пътища, хемороиди, стомашни и чревни смущения, леки форми на захарен диабет.
Използва се при кашлица, запек, екземи, водянка, подагра, болести на далака, възпаление на червата, анемия, газове, кръвохрачене, за регулиране на кръвното налягане.

Външно приложение

За бани при бяло течение и ревматични болки, за налагане на лапи при екземи, рани, циреи, лунички по лицето, за промивки при възпаление на очите, за гаргара при болки в гърлото. Млечният сок се препоръчва за назане при брадавици. При екзема за мазане се използва смляно цялото растение, смесено с мед и топла млечна суроватка. Прясно растение във вид на салата (подправено с лимон) се препоръчва при пролетна умора и авитаминоза.

Вътрешно приложение

2 супени лъжици от билката се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.