Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Малина

Малина

Лечебно действие и приложение

Листата притежават запичащо, противовъзпалително и бактерицидно действие. Плодът оказва антисептично, противоревматично, температуропонижаващо и потогонно действие; повишава противотоксичната функция на черния дроб и устойчивостта на организма към вирусни и инфекциозни заболявания, подпомага кръвообразуването. В плода се съдържат стерини, които задържат развитието на атеросклероза.
В българската народна медицина листата на малината се използват при стомашни и чревни болки, киселини в стомаха, диария, кръвохрачене, силна и продължителна менструация, главоболие, за изпотяване при простуда, при ревматизъм, стомашни кръвоизливи. Плодът се употребява като укрепващо средство, при висока температура, грип, бронхит, треска, стомашни болки, а корените се използват при водянка и треска.

Външно приложение

Листата се препоръчват за гаргара при гърлобол и за жабурене при възпаление на венците. Цветът, киснат 20 дни в зехтин (1:10) се прилага за мазане на рани, при изгаряния, ужилване и ухапване от насекоми. Корените се препоръчват при хемороиди, кожни възпаления, за гаргара при възпаление на гласните струни.

Вътрешно приложение

2 с.л. от листата се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно. От корените 1 с.л. ври 10 минути в 500 мл вода. Пие се по същия начин.