Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Бреза

Бреза

Лечебно действие и приложение

Силно отводняващо (пикочогонно и потогонно) действие. Има ефект при разрушаване на бъбречни камъни. Успокоява спазмите на гладката мускулатура. Този ефект се дължи на съдържащите се в листата на растението флавоноиди, а съдържащият се калиев нитрат подсилва диуретичното действие на флавоноидите.
Прилага се при отоци от различен произход. Извлекът притежава противомикробно действие. Прилага се при някои болести на бъбреците, жлъчни възпаления, ревматизъм, ишиас. Брезата се изполва също при подагра, атеросклероза, камъни в бъбреците и пикочния мехур. Корите на растението се препоръчват при анемия, отоци, кашлица, подагра. Пъпките на брезата, киснати във вино 8 дни в съотношение 1:10 се пият при възпаление и болки в стомаха и червата, за усилване (1 супена лъжица след ядене). Извлек от корите се приема като противоотрова.

Външно приложение

Корите се използват за налагане на лапи при рани, ревматизъм, обриви, лишеи.

Вътрешно приложение

1 супена лъжица пъпки (или 2 супени лъжици листа) се варят в 500 мл вода 5 минути (прибавя се малко сода бикарбонат за разтваряне на смолите). Пие се по 1 винена чаша 15 минути преди ядене. Една супена лъжица от корите се вари 10 минути в 0.500 л вода и се пие по същия начин.