Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Репей

Репей

Лечебно действие и приложение

Ускорява растежа на клетките, действа дезинфекционно, потогонно, пикочогонно. Младите листа имат антибактериално действие. Билката задържа развитието на туморите.
Прилага се при камъни и пясък в бъбреците, при чернодробни заболявания, подагра, ревматизъм, стомашно-чревни заболявания, при захарен диабет.
В българската народна медицина корените на репея се препоръчват при малария, язва на стомаха, гастрит, газове, бронхит, хемороиди. Отвара от семената се използва при виене на свят.

Външно приложение

За налагане при ревматизъм, натъртване, подагра. Коренът, сварен във винен оцет (2:10) се прилага против пърхот и за заздравяване на косата. Настойка от корените в терпентин (1:10) се използва за мазане при ревматизъм и шипове. Сварените листа се препоръчват за налагане на лапи при ревматизъм, подути лимфни възли, рани от изгаряния, хемороиди.

Вътрешно приложение

1 кафена лъжичка смлени корени се вари 10 минути в 500 мл вода. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене, 4 пъти дневно. Семената може да се употребяват и по следния начин: 1 кафена лъжичка, леко счукани, се заливат вечер с 400 мл студена вода. На сутринта се прецежда и се изпива на 3 пъти през деня преди ядене по една винена чашка.