Билки

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Седефче

Седефче

Лечебно действие и приложение

Нервоуспокоително, болкоуспокояващо действие; усилва храносмилателните процеси. Притежава и хипотензивен ефект. Прилага се при хистерия, епилепсия, сърдечна невроза, при потъмняване на лещата на окото и възпаление на очите, при глисти, възпалителни заболявания на стомашно-чревния канал, за налагане на лапи при остър ставен ревматизъм.
В българската народна медицина седефчето се използва при анемия, припадъци, стомашни и чревни болки, глисти, болезнена менструация, диария, отслабнало зрение, прилив на кръв в главата, изпаднало задно черво, нервна и полова слабост.

Външно приложение

За налагане на лапи при ухапване и ужилване от насекоми, изкълчване, ревматизъм, за жабурене при възпаление на венците. Настойка от билката в силна ракия (1:10) се препоръчва за разтривка при подагра, ревматизъм, ишиас, натъртване, ставни болки, лумбаго. Пресен сок се употребява за капване при възпаление на външното ухо, за компреси при преумора на очите.

Вътрешно приложение

1 ч.л. от билката се слага в 400 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.

Внимание! Да не се употребява при бременност! При допир растението може да предизвика раздразнения на кожата и слизестите части. В по-големи дози билката е отровна. Да се приема по лекарско предписание!