Диети

Микробиом диета

Микробиом диета Снимка: www.nutrition4change.com

През последните няколко години науката доказа, че микробиомът е ключът, с помощта на който се постига психическо и физическо здраве, както и тайната за постигането и поддържането на здравословно тегло!
Въз основа на почти две десетилетия научен труд и опит като специалист по функционална медицина и чревно здраве, д-р Рафаел Келман разработи първата диета, базирана на тези научни открития, предлагайки доказана програма за излекуване на червата и рестарт на метаболизма, заедно с планове за хранене и десетки вкусни рецепти.
Микробиом диетата е ключът за постигане на безопасно и устойчиво регулиране на теглото и за поддържане на добро здраве цял живот!

Какво е микробиом

Микробиомът е мини-екосистема в стомашно-чревния ни тракт, населена от трилиони микроскопични, нечовешки организми.
Тези малки обитатели смилат храната ни, контролират апетита ни и регулират метаболизма. Тези бактерии също организират имунната ни система, влияят на настроението ни и помагат да се определи експресията* на нашите гени.
* Експресията на гена е процесът, при който наследствената информация в гена, последователността от двойки бази на ДНК, се превръща във функционален генен продукт, например белтък или РНК. Основната идея е, че ДНК се транскрибира в РНК, която след това се транслира в протеини. Белтъците изграждат много от структурите и всички ензими в клетката или организма.

Тази вътрешна екология играе ключова роля за нашето здраве, защото може да засегне множество системи едновременно; тя е преплетена и неделима от нас. Подобряването на здравето на микробиома е един от най-добрите (ако не и най-добрият) начини да се проправи път към излекуване на множество разстройства.

Влиянието на този „забравен орган“ е широкообхватно и именно тази диета търси дисбаланса на микробиома, като свръхрастеж на бактерии в тънките черва (small intestinal bacterial overgrowth/ SIBO). Микробиом диетата възстановява здравословния баланс на тази невидима екосистема, а резултатът е - трансформация на живота към по-добро. Хората, преминали последователно през всички фази на режима на хранене споделят, че изпитват повишена енергия, повече яснота и фокус, и значително по-добро настроение - доказателства за силата на лечението на червата!

Симптоми на микробиомен дисбаланс

- Акне
- Депресия
- Умора
- Фибромиалгия - заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки и хронична умора
- Главоболие
- Високо кръвно налягане
- Възпаление
- Болки в ставите

Причини

Различни фактори могат да стресират червата и да доведат до микробиомен дисбаланс. Честите причини включват прекомерна употреба на антибиотици; нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин и ибупрофен и инхибитори на протонната помпа, които намаляват производството на стомашна киселина. Напрежението също може да увреди микробиома.
Диетата играе решаваща роля за здравето на полезните бактерии. Редица храни, включително тези, съдържащи захар, яйца, соя, глутен и млечни продукти, могат да насърчат растежа на нездравословни бактерии и да допринесат за пропускливи черва, при които несмляната храна излиза от увредената чревна стена и предизвиква възпаление в цялата система. Обратно, недостатъчното ядене на храни, необходими за подхранване на микробиома, също може да доведе до стомашно-чревни разстройства.

Лечение

Микробиом диетата се базира на комплексен медицински подход за лечение на червата, който включва:
- избягване на нездравословни храни, които водят до дисбаланс на микробиома,
- прием на храносмилателни ензими, необходими за оптимално храносмилане с пробиотици (чревни бактерии) и пребиотици (храни и добавки, които подхранват и поддържат тези бактерии),
- предпазване на лигавицата на чревните стени, които вероятно са станали пропускливи и освобождават частично усвоена храна в кръвния поток,
- консумация на супер храни, които "хранят" здравите бактерии в микробиома.
Следните добавки също могат да се използват за възстановяване и поддържане на здравето на червата с микробиомната диета: бутират, глутамин, кверцeтин и цинк.

Как да се храним, за да поддържаме здрав микробиом

Въпреки че все още има дебати дали да се премине изцяло на растителна храна или не, наука изцяло подкрепя хранене с възможно най-разнообразна храна, за да се постигне здравословен микробиом.
Най-просто казано, това може да се постигне като се стремим да приемаме 30+ различни храни на растителна основа всяка седмица от следния списък:
- Растителни храни с високо съдържание на полифеноли - това са такива с силен вкус и цвят като цвекло, горски плодове, маслини, горчиви храни като рукола, репички, артишок, както и растителни храни с дебела кора като авокадо, киви и банани.
- всички други ярко оцветени плодове и зеленчуци
- зелен чай – ако смятате, че е твърде горчив сам по себе си, пийте с лимон или 1 ч.л. мед,
- зехтин екстра върджин,
- бобови растения, които включват нахут, леща, боб,
- ядки и семена,
- пълнозърнести храни - киноа, ориз, овес, елда,
- всички билки и подправки.

Стремежът към 30 различни растителни храни седмично и превръщането на растенията в основа на диетата ще гарантира, че се храните разнообразно, а това ще подобри чревния микробиом и ще помогне за поддържането на цялостно здраве и благополучие "отвътре-навън". Това може да означава да консумирате повече ястия на зеленчукова основа всяка седмица, да намалите количеството на яйцата, рибата и месото, да сте "флекситарианец" или да изключите изцяло някои или всички животински продукти според собствените си предпочитания, но ключовото нещо е, че нашите чревни микроби се нуждаят най-вече от растенията!


Микробиом диета = Здрави черва = Здравословно тегло = Добро здраве за цял животhttps://www.health.harvard.edu/blog/diet-disease-and-the-microbiome-2021042122400
Илюстрация: www.health.harvard.edu


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Диета за снижаване нивото на холестерола
>>> Рецепта, подходяща за включване в Микробиом диета :: Печен нахут с подправки
>>> Всички диети