Диети

Диета при подагра

Диета при подагра Снимка: Zdravoslovno.com

Подаграта се причинява от отлагането на соли на пикочната киселина в ставите. Тази киселина е продукт на разграждането на пурините. Нормално тя напуска организма чрез урината, но при пациентите, предразположени към подагра, пикочната киселина кумулира в кръвта. При някои от тези хора се получава наситен разтвор на киселината и тя кристализира, като тези кристали могат да бъдат открити в ставите, бъбреците, кожата, стените на съдовете и други места.

Хранителните навици са причина за подагра при около 12% от страдащите. Освен това, доказана е и връзката на заболяването с консумацията на алкохол, месо, морски дарове и напитки, подсладени с глюкозо-фруктозен сироп!

Важно

  • Диета, бедна на захари и мазнини, и съдържаща умерено количество белъчини (протеини) спомага на това състояние, както и движението (физическата активност). Смята се, че това отчасти се дължи на тяхното влияние за намаляване на инсулиновата резистентност.
  • Обаче, повечето хранителни вещества, въвлечени в протеиновия метаболизъм, особено витамин В6 и цинк са също съществена част от програмата за хранене с цел превенция на подаграта.

Хранителни съвети


Виж още: 

>>> Диети

>>> ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ И ЗДРАВОСЛОВНО МЕНЮ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА