Диети

Чисто хранене

Чисто хранене Снимка: Zdravoslovno.com

Огромният „прогрес”, на който сме свидетели в хранителната индустрия всъщност се изразява в използването на все повече добавки и консерванти в храната ни.
Всяка храна, която купуваме от супермаркета съдържа поне една добавка, поставена в продукта с цел да го съхрани за по-дълго време, да му придаде по-добър вид или да го направи по-вкусен.

За огромна радост обаче през последните години наблюдаваме, че хората спират да консумират каквото, откъдето и когато им попадне и се интересуват повече с какъв произход е храната и как е произведена, какво съдържа и какви са ползите за здравето.
Тази положителна тенденция заражда и движението ЧИСТО ХРАНЕНЕ (clean eating), което привлича все повече „почитатели”.

Чистото хранене не е диета, която е фокусирана върху ограничаване на калориите. То е повече като изпитване на наслада от консумиранете на храната, близка до нейната природа и избягване на всякакви рафинирани и преработени храни, изкуствени химикали, аромати и консерванти.

„Яжте истинска, чиста храна!”

е посланието и основата на концепцията чисто хранене.


Как да се храним „чисто”?

cbc.caТоска Рено (Tosca Reno), създателката на движението Чисто хранене доказва, че „да си секси, умен, здрав и вдъхновяващ” не зависи от това на колко години си.

Представяме ви нейните съвети за чисто хранене:

1.    Яжте храни без етикети! Истинската храна има само една съставка.
2.    Ако продуктът присъства в ТВ рекламите, по-добре го оставете на рафта в магазина! Броколите и ябълките например не се нуждаят от реклама и маркетингови кампании...
3.    Махнете хидрогенираното масло от количката за пазаруване, кухненския шкаф и устата си!
4.    Ако не можете да произнесете съставките в храната, по-добре не я яжте! Ако устата ви не може да я изговори, вашият мозък също не може да я „смели”.
5.    Ако все пак решите да консумирате пакетирани храни, предпочетете такива, които съдържат максимум 5 (пет) съставки.
6.    Ако една от посочените пет съставки в продуктите ви е захар, бяло брашно, изкуствени подсладители, бял ориз или високо фруктозен царевичен сироп – изхвърлете ги.
7.    Придържайте се към кокосово олио и зехтин в готвенето! Силно преработените масла като тези, които са базирани на царевица и соя са токсични за тялото.
8.    Отстранете изкуствените подсладители, консервантите, добавките и оцветителите от вашата диета! Те причиняват газове, мазнини в областта на корема, бавен метаболизъм и пристрастяване към храната.
9.    Хидратирайте организма си! Поемайте достатъчно количество вода всеки ден.
10.    Ако храната ви вместо да расте на растение, е направена в завод, изхвърлете я!

Когато oтворите съзнанието си и разчистите кухнята си от вредни храни, възможностите са безкрайни!
И нека изобилието от плодове, зеленчуци, семена, ядки, пълнозърнести храни и чисти протеини ви вдъхнови като ви дари с огромна енергия и здраве!


Източник на информацията: shrinkingjeans.net

Източник на снимката: www.cbc.ca


ВИЖ ОЩЕ: Кои храни са забранени и кои позволени при чистото хранене?