Блог

Защо витамините и минералите са важни?

Защо витамините и минералите са важни? Снимка: Zdravoslovno.com

Витамините са хранителни вещества абсолютно необходими за правилното функциониране на човешкия организъм.

Продължителни клинични проучвания постоянно подчертават необходимостта от витамини в подходящи количества. Витамините подпомагат метаболизма като по този начин допринасят за доброто здраве, репродуктивността, растажа и поддържането на добро физическо състояние. Значителна част от витамините не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм и се получават от храната. Самите те нямат калирийно и енергийно съдържание. Подобно на витамините, минералите са важен компонент за правилното функциониране на организма. Те представляват 4-5% от теглото на тялото. Те са основна част на костите и зъбите, включени са в мускулите, нервните клетки, хормоните, ензимите и кръвта. Недостигът на витамини и минерали в нашето тяло, дори и в малки количества рано или късно може да доведе до увреждане на здравето.

Защо се нуждаем от пълноценно хранене?

За да се поддържа добро здравословно състояние е необходимо адекватно и балансирано хранене, което зависи от правилния избор и подходящото комбиниране на храните. Добавките към храната осигуряват на оранизма витамини и минерали, които по различни причини не получаваме от храната. Обикновено причините са следните:
- Съвременните методи на култивиране, обработка и консервиране на храната могат да доведат до снижаване на нивото на витамини и минерали.
- Качеството на храната, приета извън дома (офиса, ресторанта и др.) трудно може да бъде проверено.
- При готвене и съхранение на храната, чувствителните витамини се разрушават.

Функцията на витамините и минералите в човешкия организъм, и техните източници

Витамини

- Тиамин (Витамин В1) – За правилно функциониране на сърцето, нервната система и мускулите. Източници: черен дроб, ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, мюсли.
- Рибофлавин (В2) – За здрави кожа и нервна система, за добро зрение. Източници: черен дроб, яйца, мляко, сирене, зелени зеленчуци, бирена мая.
- Ниацин (Никотинамид) – За правилна функция на нервната система, за превръщане на храната в енергия. Източници: черен дроб, ядки, месо, зърнени храни.
- Пиридоксин (В6) – За здрава кожа и поддържане на хормонален баланс. Източници: месо, черен дроб, банани.
- Кобаламин (В12) – Подпомага запазването на червените кръвни клетки здрави. Необходим за синтезата на червени кръвни клетки и здрави нерви. Вегетарианците могат да заболеят от пернициозна анемия, ако не получават достатъчни количества от витамина. Източници: мляко, месо, яйца, черен дроб.
- Фолиева киселина – Необходима за развитието на невроналната тръба ба плода. Важна за растежа на клетките и размножаването, както и за червените кръвни клетки. Добавянето на фолиева киселина се препоръчва на жени, които планират бременност, както и по време на бременността. Източници: зелени зеленчуци, черен дроб, бъбреци, аспержи.
- Витамин D – Подпомага абсорбацията на калция, както и обмяната на фосфора. Допринася за поддържането на костите и зъбите здрави. Източници: рибено масло, риба, яйца, масло.
- Биотин (витамин H) – Има съществена роля в обмяната на аминокиселините. Източници: пълнозърнест хляб, лешници, гъби.
- Витамин К – Необходим за кръвосъсирването и нормалния костен метаболизъм. Източници: зелени зеленчуци, соево масло.
- Пантотенова киселина – Необходима за обмяната на мазнините, белтъчините и въглехидратите. Източници: ядки, пшеница, яйца, соево брашно.

Citrus

Витамини-антиоксиданти

Антиоксидантите подпомагат имунната система. Мощни антиоксиданти са лутеина, бета-каротина, витамин С и витамин Е.
- Лутеин – Филтрира вредните слънчеви лъчи и подпомага предпазването на очите от вредното действие на свободните радикали. Източници: спанак, броколи, тъмно-зелени зеленчуци.
- Витамин А и бета-каротин – Подпомагат съхраняването на кожата, зъбите, косата и зрението. Източници: черен дроб, масло, бъбреци, сирене, моркови, пъпеш, тъмно-зелени листни зеленчуци.
- Витамин С – Подпомага запазването на кожата, венците, костите, зъбите и кръвоносните съдове здрави. Улеснява абсорбцията на желязото от храната. Източници: плодове, особено цитрусови; зелени зеленчуци.
- Витамин Е – Подпомага запазването на тъканите на тялото и имунната система. Източници: ядки, спанак, пшеница.

Минерали

- Калций – Заедно с фосфора подпомагат запазването на здрави и силни кости и зъби. Важен за правилното функциониране на мускулите и нервите. Източници: сирене, кисело мляко, прясно мляко, сардини, бяло брашно.
- Йод – Поддържа нормалните функции на тялото. Необходим за синтеза на тироидни хормони, които контролират скоростта на обмяната на веществата. Източници: морска храна, млечни продукти, зърнени храни, птици, сол.
- Желязо – Необходимо за производството на хемоглобин и транспорта на кислород в клетките. Източници: черен дроб, бъбреци, червено месо, яйца, спанак, зърнени храни.
- Магнезий – Важен за развитието на скелета. Подпомага правилното функциониране на мускулите и нервите. Източници: ядки, хляб, зеленчуци, морска храна.
- Мед – Необходим за обмяната на желязо и за синтеза на протеини. Участва в пигментацията на кожата, косата и очите. Източници: черен дроб, морска храна, ядки.
- Цинк – Участва във всички тъкани на тялото. Необходим за здравето на репродуктивната и имунната система. Участва в обмяната на протеините, въглехидратите и липидите. Важен за вкуса и възстановяването на раните. Източници: морски продукти, особено октопод; свинско и телешко месо, млечни продукти, зелени зеленчуци.
- Манган – Необходим за изграждането на здрави кости и стави, за нормална репродуктивна дейност. Източници: хляб, лешници, плодове, зеленчуци.
- Калий – Подпомага контрола на обема течности и алкално-киселинния баланс в огранизма. Необходим за правилното функциониране на нервите и сърдечния ритъм. Източници: месо, плодове, зеленчуци.
- Хлор – Допринася за водния баланс и електролитното развновесие. Съставна част на стомашната киселина. Източници:млечни продукти, риба, месо, птици.
- Хром – Важен за нормалния метаболизъм на захарта. Може да подобри ефективността на инсулина. Източници: яйчен жълтък, бирена мая.
- Молибден – Има важна биохимична роля като съставна част на много ензими. Необходим за нормалния растеж. Източници: леща, черен дроб, хляб, картофи, яйца.
- Селен – Има съществено значение за много антиоксидантни ензими. Необходим за правилния отговор на имунната система. Източници: месо, риба, зърнени храни.
- Фосфор – Участва в костите и зъбите. Необходим за освобождаването на енергия. Източници: млечни продукти, риба, месо, птици.

Източник: листовка CENTRUM с лутеин, Wyeth Lederle S.p.A.

Виж още:

>>> Всичко за ВИТАМИНИте

>>> всичко за МИНЕРАЛИте