Блог

Целулитът

Целулитът Снимка: Интернет

Целулитът е натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфни съдове.

Как се образува?
Причините са заседнал начин на живот и нездравословно хранене. Това води до промяна на състоянието в определените хормонални зони в женския организъм, където се натрупват подкожни мазнини и се задържа лимфна течност.

Как се третира?
Само с един метод не може да се постигне почти никакъв ефект. Антицелулитната програма трябва да съчетае няколко направления. На първо място е необходимо задължително да се спазва някакъв хранителен режим, да се спортува поне два пъти седмично или да се правят разходки по минимум 20 минути на ден и, да се направи програма в козметичен салон, водена от специалист. Би било чудесно ако всичко това е съпътствано с третиране на кожата с качествени продукти у дома.

Поддържане на килограмите
След като се приключи с антицелулитните процедури, е много важно да се задържат килограмите за дълго време. За това е необходима желязна дисциплина и здравословен начин на живот. Дамите, които се подложат на някои от по-долу изброените терапии след това следва да се хранят по-малко и по-често, да не натоварват организма с тежки храни (особено след 18-19 часа), да наблягат на плодовете, зеленчуците, минералната вода и пълнозърнестия хляб, да спортуват поне два пъти седмично, да не пропускат разходките и да посещават козметичните салони за поддържащи процедури.

Какво трябва да знаем за целулита?
Характерен е само при жените и е често разпространен. Проявява се през пубертета, може да се яви през бременността, при употреба на контрацептивни хапчета или след менопауза. При мъжете не съществува целулит, дори и при тези с наднормено тегло, тъй като той е свързан с женските полови хормони, които определят особеностите в строежа на женската кожа и типичната за нея прекомерна разтегливост. Засяга зоните свързани с репродуктивна функция - корем, бедра и ханш, рядко и горната част на ръцете.

Фактори, свързани с разпространението на целулита:
    * Наследственото предразположение
    * Възрастта
    * Неправилното хранене (голямо количество животински мазнини и малко количество растителни, изобилие от въглехидрати, липса на плодове, зеленчуци, витамини)
    * Наднорменото тегло
    * Колебанията в телесната маса - чести напълнявания и отслабвания
    * Заседналият начин на живот
    * Хормоналните нарушения (дисфункция на яйчниците, надбъбречните жлези, понижена функция на щитовидната жлеза, нарушение работата на подстомашната жлеза, един от вариантите на които е диабетът)
    * Вредните навици - цигари, алкохол
    * Твърде тесните дрехи и като следствие - нарушение на кръвообращението
    * Замърсена околна среда
    * Постоянните стресови ситуации.

Процедурите за лекуване на целулит са строго индивидуални. Желателно е да се започне със серия от изследвания, които да установят каква е причината за появата му. Дали е неправилно хранене, липса на движение, склонност към него, отпусната кожа или друго ...
Най-често се предписва подходящ режим на хранене, който е добре да бъде подготвен от специалист по диетично хранене. Избягвайте приема на газирани напитки, алкохол, мазни и сладки неща, както и всички консервирани храни. Важно е да спрете приема на сол, тъй като тя вкарва вода в областите под целулита и го карат да изглежда още по-зле. Пийте поне по 2-2,5 литра вода на ден.
Ако само се ограничи приема на храна, това няма да е достатъчно, тъй като така могат да се свалят килограми и гърдите:)), но целулитът би останал. Определено ще се наложи да се променят някои навици от начина си на живот. Целулитът изисква време и търпение! Друга важна стъпка при борбата с целулита е движението. Това не означава, че следва по цял ден да тренирате фитнес или плуване, а да седа прави сутрешна гимнастика, придружена с половин час ходене на ден. Препоръчителните спортове са плуване, фитнес, бягане, ходене и каране на велосипед (по възможност на открито).
Ако работата е свързана със седене и обездвижване, следва да се търсят причини да се става за малко от работното място и да се правят кратки разходки из офиса. След приключване на работния ден е добре краката да бъдат високо вдигнати поне за 5 минути. Също така се препоръчва редуването на студен и топъл душ. По този начин кожата се стяга и се стимулира кръвообращението. Добре е по време на душа да се масажират областите, засегнати от целулита.
Не на последно място е воденето на борба със стреса. Стресът отделя адреналин, който води до разпадане на мазнини, след което обаче съдейства за предизвикването на глад. Повечето хора, когато са под напрежение изпитват непрекъснат глад, което пък пречи на премахването на целулита.
Най-голямото заблуждение! Кремовете и лосионите против целулит се справят с проблема?! За съжаление те не го премахват, а действат стягащо на кожата като съдействат за това да не е чак толкова видим.
    * Електростимулация и електролиполиза са доста ефективни методи, по-известни като "целутрон". С помощта на електрически ток и електромагнитно поле се заставят да работят дори най-трудно достъпните групи мускули. Подобрява се формата на мускулите и бедрата, укрепват мускулите на предната коремна стена, портокаловата кожа и целулитните неравности изчезват. Колкото по-дебел е слоят мазнина, толкова импулсите трябва да са по-слаби. Пълните жени преди процедури трябва да отслабнат.
    * Ултразвуково въздействие - става все по-популярно, тъй като резултатът се появява след 3-4 сеанса. Ултразвукът разбива мастните клетки, разрушава подкожните ръбове, помага на биологично активните вещества да проникнат под кожата по-дълбоко. Добре е процедурите да се съчетават с приемане на диуретични средства, както и с консумацията на сокове от моркови, цвекло, краставица, ябълка, зеле, целина, портокал. Анти-целулитните гелове и кремове са особено подходящи за допълване на ефекта при жени, които в работят в седнало положение или изправени.
    * Мазотерапия - включва серия от инжекции, които укрепват стените на кръвоносните съдове и подпомагат абсорбирането на течностите, стимулира премахването на мастните натрупвания и предотвратява задържането на вода. Забележими резултати могат да се очакват след 10-15 сеанса.
    * Лимфодренажен апаратен масаж - благоприятства потока на лимфата, чието прекомерно количество в междуклетъчното пространство предизвиква отоци и задържане на течности, този метод обаче е противопоказен за жени със сърдечни проблеми.
    * Лазер-ултразвуковата методика постига разкъсване на биохимичната връзка между целулитните клетки и така се улеснява резорбацията им през стените на кръвоносните съдове. За улесняване на процеса терапията се комбинира с антицелулитни масажи и един от най-ефикасните методи - акупунктурата.
    * Диетите, които се препоръчват се изготвят за всеки пациент индивидуално от специалист- диетолог и се съобразяват с възрастта, физиологичното състояние, начина на живот и т.н. Целта е да се постигне видим резултат с възможния минимум лекарствени средства.

В медицински и козметични центрове се предлагат още:
    * Масажи и компреси с водорасли (целулитните участъци се налагат с компрес от затоплени водорасли, след което се облъчват с инфрачервени лъчи за усилване на кръвообращението). Водораслите съдържат витамини, микроелементи, минерални соли и белтъчини. Тангенторната баня с водорасли се прави в специална вана с устройство за насочване на струите, която се напълва с хладка морска вода (37°С) или с обикновена вода с прибавени активни съставки. Тангенторното устройство раздвижва водата, образуват се множество мехурчета, които раздвижват лимфата в цялото тяло. Това успокоява подутите крака и съдейства за намаляването на целулитния едем (общо отичане на тялото вследствие натрупан целулит). Кръвта също се раздвижва, мускулите се масажират и тонизират, заздравяват се стените на кръвоносните съдове, кожата става гладка и красива.
    * Пневматичните ботуши са ефектна процедура. Около краката по цялата им дължина се увиват специални "ръкави", които се надуват, притискайки крака, и веднага след това отдуват. Когато бедрото е притиснато, прасецът е отпуснат, и обратно. Целта на процедурата е да се активизира изтласкването на кръвта и лимфата, за да не се застояват в кръвоносните съдове по краката.
    * Охлаждащият лосион, който е на базата на камфора, може да се прилага на цялото тяло. Компреси, напоени с него, се налагат на целулитните участъци и се снемат, когато лосионът се поизпари. Това предизвиква понижаване на температурата на кожата с 2 градуса и въпреки малко неприятното усещане за студ подобрява кръвната и лимфната циркулация, тонизира кожните тъкани и спомага за отделянето на отпадъците.

Източници: www.fashion.bg, tialoto.bg, kortex-bg.com