Блог

10 причини да излезете на открито сред природата

10 причини да излезете на открито сред природата Разходката на открито сред природата ще ви направи по-щастливи и ще ви дари с по-спокоен сън
Снимка: Zdravoslovno.com

Да, свежият въздух наистина може да направи чудесa: oт това да се почувствате по-щастливи до това да спите по-спокойно!


Какво чакате още?

  • Ще се почувствате по-щастливи след минути.

Само пет минути упражнения на открито ("на зелено") са достатъчни, за да се повдигне значително настроението! Това са научно доказани факти, публикувани в Environmental Science & Technology Journal. И не е нужно да се полагат огромни усилия, за да се почувства ефекта на щастието. Например дейности като ходене, градинарство и риболов биха могли да ни дарят с така желаното удовлетворение и самочувствие веднага. 

Не е нужно да ви убеждаваме в това, че когато станете от дивана и излезете на разходка ще изгорите значително повече калории, отколкото, ако стоите вкъщи.
Също, ако сравняваме разходката сред природата с тренировка на закрито, ефектът отново ще е в полза на "зелената" тренировка. 
Например, ако бягате на пътека във фитнеса няма да отчетете същите ползи като тези, ако правите същото упражнение навън. Причината? На открито, в естествена среда, разнообразният терен, наклонът на откритата тренировка поставят повече изисквания към тялото и използват по-широк кръг от мускули, което означава, че тялото ще изгори до 5% повече калории.

  • Ще заздравите костите си

Витамин D е от съществено значение за здравето на костите, тъй като спомага за усвояването на калция, приеман с храната ни. И най-добрият източник на витамин D, разбира се, е слънчевата светлина!
Като цяло, трябва да се стараете да излагате на открито и на слънце вашата кожа поне по 10 минути , два пъти на ден (съгласно препоръки на National Osteoporosis Society във Великобритания).
Не забравяйте, че дори и в облачни дни, организмът все още може да произвежда витамин D от слънчевата светлина; просто процесът отнема малко повече време
.

  • Ще тренирате по-дълго

Тренирайте на открито и ще установите, че сте в състояние да издържите по-дълго време, отколкото, ако правите това в зала, на закрито. 
По-възрастните индивиди, които са физически активни на открито акумулират значително повече минути в тренировка, съгласно проучване, направено в САЩ и публикувано в International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity.  Като цяло, физическите занимания навън траят с 30 минути повече на седмица в сравнение със същите такива, извършвани на закрито - у дома или във фитнес зала. 

  • Ще спестите пари

Има множество начини да спестите средства, когато сте навън.
Предложения:
- Ако се разхождате пеша вместо да се качите в автомобила, това ще ви спести от сметката за гориво, а също и от таксата за паркинг.
- Отглеждайки собствена реколта зеленчуци пък ще намали сметката ви за храна в супермаркета.
- И още: когато сте навън, няма да ви е нужно осветление и отопление у дома.

Разходка навън сред природата; на открито. Zdravoslovno.comСнимка: Zdravoslovno.com
  • Ще създадете нови приятелства

Малко вероятно е да създадете приятелства, докато си седите вкъщи, но ако се присъедините към група / общност, чиито членове имат сходни на вашите интереси, това ви гарантира да откриете нови и много интересни хора. Вие също ще откриете нови места и ще усъвършенствате нови умения.

  • Ще се почувствате отпочинали и по-малко напрегнати. Ще се разтоварите психически

Ключът към успеха тук не е просто да се излезе навън, а да се отидете някъде "на зелено", например в гората. В Япония това е известно като 'Shrinrin-yoku' или 'forest bathing' и се прилага като активна терапия за бягство от стреса на модерния живот.
Когато хората отидат на разходка в гората, нивото на кортизол (хормонът на стреса) намалява с цели 16% в сравнение с това, ако просто се разхождат в градска среда, съгласно японско проучване, публикувано в The International Journal of Immunopathology and Pharmacology. Изследователите също са установили снижаване нивата на кръвно налягане само след 15-минутна разходка.

  • Ще спите по-добре

Излезте навън и направете някои упражнения през деня - така ще се радвате на по-спокоен сън през нощта.
Хората, които отделят най-малко по 2,5 часа на седмица за физическа активност, регистрират подобрение в качеството на съня с цели 65%, според проучване на Oregon State University.
И ако сте късметлия да живеете на брега на морето, и полагате усилия да го посещавате редовно, със сигурност ще спите по-добре от всички останали, които живеят във вътрешността на страната. Причината? Морският въздух съдържа заредени отрицателни водородни йони, които стимулират способността на организма да абсорбира кислород. А това означава, че ще се чувствате по-енергични през деня и по-отпочинали през нощта!

  • Ще подарите на очите си почивка

Прекарвайки цял ден през екраните на телевизора, компютъра и мобилните устройства вкъщи и в офиса, вие вероятно страдате от напрежение в очите, главоболие и дори от по-сериозни нарушения, свързани със зрението. Но излезете ли навън, можете да разглеждате обектите "в далечина" и така ще дадете шанс на очите да си починат, нещо, от което отчаяно се нуждаят.
Ф
окусирайки се върху отдалечени обекти мускулите на очите се отпускат, което помага на процеса да се намали напрежението в тях.

  • Ще подобрите паметта си

Нуждаете се от допълнителен стимул, за да излезете на открито?
Един час престой сред природата води до средно 20% увеличение в краткотрайната памет и концентрацията, според проучване на the University of Michigan. Изследователите отбелязват също, че ефектът е еднакъв, независимо от времето навън.

Превод на материала от: www.saga.co.uk/magazine


ВИЖ ОЩЕ:
>>> Как да подобрите физическата си активност?
>>> FitBit Charge HR - умен часовник, брояч на калории и още...
>>> Как се отслабва без диета, спорт или гладуване?