Блог

Как се отслабва без диета, спорт или гладуване?

Как се отслабва без диета, спорт или гладуване? Снимка: healthfore.com

За да свалите няколко излишни килограми и да преминете към един-два размера на дрехите по-надолу не е задължително да се подлагате на нечовешки лишения при храненето или пък да тренирате упорито във фитнеса...

Представяме ви лесни съвети за сваляне на излишните килограми и изгаряне на екстра калориите, при това без дори да се стараете:

1. Преди всяко ядене изпивайте по чаша вода. Ще сте винаги хидратирани и ще намалите количеството на приетата храна. Това ще ви предпази и от преяждане.

2. Направете малки промени.
Например:

Вместо това: Яжте това:
1 с.л. сладко от ягоди
   50 калории
2 големи пресни ягоди
   12 калории
1 чаша пълномаслено мляко
   91 калории
1 чаша неподсладено бадемово мляко
   30 калории
¼ чаша стафиди
   123 калории
15 зърна грозде
   51 калории

3. Вземете парче тъмен шоколад за десерт, вместо бисквити или всякакви други сладки изкушения.

4. Контролирайте порциите си. Ако си поставите за цел да отслабнете, то тогава количеството храна, което поемате следва да бъде подложено на строг контрол. Не бързайте да похапвате от пакета или кутията... по-добре е да измерите и проверите количеството на това, което планирате да изядете. Също, използвайте по-малки чинии, за да създадете  чувството, че това, което поглъщате "визуално" ще задоволи глада ви.
И накрая, не е нужно да изяждате всичко в чинията си, просто защото „е останало.

5.    Движете се повече. Не е нужно да се подлагате на нечовешки тренировки във фитнеса. Дори малки усилия от ваша страна и малко повече движение през деня могат да ви подосигурят изгаряне на екстра калориите.
Разходете се около офиса, изберете стълбите пред ескалатора или пред асансьора, паркирайте малко по-надалеч от работата си – това все са малки, но ценни стъпки, които гарантирано ще ви избавят от допълнителни калории.

6. Не изпивайте калориите си. Това е основната причина, поради която не виждате резултат от усилията си – сутрешния сок, безалкохолното, поръчано с обяда или чашата вино на вечеря -  всичко това може да бъде заменено с вода с лимон или стрък мента например. Така ще спестите супер калории, които може дори да замените с нещо по-апетитно и ценно за организма си.

7. Не стойте гладни. Гладът за известно време може да ви се отрази добре, но пък цял ден лишение, което ще наградите в края на деня с десерт си е два пъти по-нездравословно и със сигурност е саботаж на каквато и да е диета.
Яжте навреме и си позволявайте леки похапвания между основните такива през деня, за да избегнете спад в нивата на кръвната захар.

8. Между основните хранения похапвайте храни, богати на протеини и фибри. Когато усетите глад през деня, е време за храна, която ще работи за вас. Стойте далеч от "храни", които ще ви заредят с празни и излишни калории, като чипс и крекери, и помислете за такива, които са богати на белтъчини и фибри. Освен, че са вкусни, те ще ви заситят и ще ви доставят полезни съставки. Примери: плодово смути, сушени плодове, протеинови десерти, ядки и пр.

9. Вечерята трябва да бъде лека и да се консумира рано. Старайте се вечерното ви меню да съставлява до 25% от общото количество калории за деня и да бъде консумирано 2-3 часа преди лягане. Яденето прекалено късно и прекалено много може да причнини трудно храносмилане.

10. Наспивайте се добре. Липсата на достатъчно сън може да предизвиква у вас желанието да похапвате повече през деня, както и да ви накара да се чувствате без енергия, особено, ако тренирате. Затова, подсигурете си поне по 7 часа сън на денонощие. Това е лесен начин, който ще ви помага да следвате целта си и да отслабвате без диета или спорт, и без да гладувате.

Източник: www.shape.com


ВИЖ ОЩЕ: >>> Как се отслабва здравословно?