Блог

ТОП храни и здравословни тенденции през 2016-та

ТОП храни и здравословни тенденции през 2016-та Източник: TheFoodPeople.co.uk

Нова година, нови тенденции.

Тъй като 2015-та година е към своя край, ще ви представим някои от по-важните храни и тенденции за 2016-та.
  1. ВАРИВА
    Боб, леща и нахут ще бъдат на почит през 2016-та година.
    2016-та е обявена за Международна година на варивата от 68-мата Генерална асамблея на ООН. Акцент се поставя върху тях, за да се насочи вниманието на хората към високата хранителна стойност, която имат тези храни. Те са богат източник на белтъчини и аминокиселини, и са важна част от разнообразното и здравословно хранене.
  2. ЯСТИЯ НА РАСТИТЕЛНА ОСНОВА
    Зеленчуците ще заемат вече главната роля в чинията, вместо досегашната роля на гарнитура.
    Запазва се тенденцията от изтичащата 2015-та година и възходът на карфиола продължава. Кръстоцветният зеленчук е част от една глобална тенденция, превръщаща зеленчуците в звезда на шоуто, вместо месото.
  3. ЗДРАВОСЛОВНИ МАЗНИНИ
    Мазнините се завръщат отново, за да заявят, че могат да бъдат полезни. Фокусът е върху ненаситените здравословни мазнини или тези, които могат да се набавят чрез зехтина, маслините, мазните риби, ядките и семената, и авокадото.   
    Авокадото в комбинация с яйце ще бъде сред хитовете на идващата 2016-та година. В допълнение, класическо гуакамоле с печени картофи, суши с авокадо, хумус, и всякакви сладки изкушения, които могат да бъдат приготвени с авокадо - мусове, сладолед, чийзкейк. 
  4. ЯСТИЯ, КОИТО СЕ СЕРВИРАТ В КУПИ
    Супер-купите заместват чиниите през 2016-та.
    Наричат ги още протеинови паници, чаши с бульон , енергийни купи с амарант, просо, спелта (динкел), фаро, лимец и други "древни" зърна.
    За закуска, обяд или вечеря, ястията в паница съчетават разнообразието от зеленчуци с богати на въглехидрати храни (киноа, кафяв ориз), както и с богати на протеини храни (месо, яйца, фасул, ядки, сирене, тофу).
    Авокадото също присъства в този вид ястия.
    На сутринта купа с плодове, кисело мляко и пълнозърнести храни би дала чудесен старт на деня. 
  5. СУПИ ВМЕСТО СОКОВЕ (или СУПИНГ/souping вместо ДЖУСИНГ/juicing)
    Любителите на сокове ще направят стъпка напред и през 2016-та ще предпочетат супите, които ще им гарантират по-пълно удоволствие от консумацията на плодове и зеленчуци, и ще ги дари с още повече фибри, плътен вкус и текстура.
    От костните бульони до гаспачото, супите притежават множество предимства, в т.ч. повече хранителна стойност и по-добър детоксикиращ ефект.
  6. ХЛЯБЪТ СЕ ЗАВРЪЩА - ПО-ХУБАВ ОТ ВСЯКОГА!
    Безглутеновата вълна няма намерение да отшуми и през 2016-та, затова и хлябът става все по-качествен, здравословен, автентичен и приготвен с много грижа. Това означава, че рецептите за хляб през 2016-та задължително ще включват все по-модерните напоследък древни зърна.
    Така, че любители на хляба, радвайте се, това е Вашата година!
  7. "Достави го до мен! "
    Потребителите все по-лесно ще имат достъп до всеки един ресторант или магазин за храна онлайн посредством техните сайтове и мобилни приложения, и това ще им даде огромно предимство да поръчват по всяко време, до всяка точка, където и да се намират те.  

Източници:

  • www.yahoo.com/food/16-food-trends-that-will-take-2016-by-storm-132003882.html
  • thefoodpeople.co.uk/infographics/the-hot-food-beverage-trends-2016

Виж още: 

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2017-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2015-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2014-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2013-та