Блог

Защо приемът на вода с лимон може да ни навреди и как да избегнем страничните ефекти?

Защо приемът на вода с лимон може да ни навреди и как да избегнем  страничните ефекти? Zdravoslovno.com Архив

Ползите за здравето от сутрешната консумация на вода с лимон са добре известни. Много хора добавят здравословната напитка към сутрешния си ритуал, за да подобрят хидратацията на тялото, също така да стимулират цял набор от функции на тялото като подобряване на имунната система, стимулиране на храносмилателната система, както и укрепване на черния дроб (Food Matters).

Въпреки всички изброени ползи, обаче, има един страничен ефект от консумацията на топла вода с лимон, който много хора не знаят...


Ефектът на вода с лимон върху зъбите

Всички цитрусови плодове, поради съдържащите се в тях киселини могат да повредят зъбите. Това се отнася в още по-голяма степен за лимоните, защото съдържат големи количества лимонена киселина. Тази киселина може бързо да износи зъбния емайл. Емайлът трудно се възстановява, а понякога, когато е сериозно повреден, дори остава непоправим.

Признаците за ерозия на емайла включват:

  • промяна цвета на зъбите  - ако те придобиват жълтеникав цвят, това може да бъде поради показване на  вътрешния/ следващия слой, наречен дентин;
  • прозрачни краища на зъбите – това е сигурен знак, че емайлът вече не е толкова плътен, колкото трябва да бъде;
  • чувствителност на зъбите.
Топла вода с лимон

Топлата вода с лимон е по-лоша за зъбите в сравнение със студената вода с лимон. Топлината е причина за това да се освободи повече киселина, която прави напитката още по-кисела. А както вече научихме, повече киселина означава ерозия на емайла. Затова:

Студена вода с лимон е по-добрият вариант в случай, че искаме да си доставим повече ползи за здравето от консумацията на здравословната напитка!


Миене на зъбите

Не е добра идея зъбите да се мият след всеки прием на вода с лимон. Изобщо миенете на зъби веднага след консумация на каквато и да е кисела храна не е добра идея.
Според Mayo Clinic: "Ако сте се нахранили с кисела храна или напитка, избягвайте миенето на зъбите в продължение на поне 30 минути. Тези киселини отслабват зъбния емайл и почистването с твърда четка твърде скоро може да премахне този емайл. Ако знаете, че скоро ще пиете нещо кисело, по-добре е да си измиете зъбите преди това.”
Така, че:

Измивайте зъбите си преди да изпиете лимонената вода.

В заключение

Това са нещата, които всеки един от нас може да направи, за да се извлекат в максимална степен ползите от консумацията на лимон с вода, без това да навреди на зъбния емайл.

  1. Предпочитайте студена вместо топла вода с лимон.
  2. Измийте зъбите си с четка и паста за зъби преди, а не след приема на лимонена вода.
  3. Пийте напитката внимателно, така че тя да не докосва зъбите или ползвайте сламка, така че да "заобиколите" зъбите.
  4. Вместо да изчетквате, изплакнете устата си с вода след това. Така ще се премахне лимонената киселина без да се навреди на емайла.
  5. Можете да опитате различни видове вода като например вода с краставица или вода с мента. И двете са хидратиращи и не съдържат лимонена киселина.

Необходимо е да се открие баланс между това кое е добро за тялото и кое е добро за зъбите!
Следвайки тези съвети, вие ще успеете да осигурите както на организма си, така и на зъбите максимум здраве и защита!

Източник на информацията: www.davidwolfe.com

ОЩЕ СТАТИИ: Супер храни | Лимони