Блог

За силен имунитет през есента

За силен имунитет през есента Снимка: Zdravoslovno.com

Почти всичко най-полезно ЗА и в подкрепа на имунната система се доставя от качествените хранителни продукти, зеленчуците и плодовете!


Есента е сезона, в който е препоръчително да се консумира повече тиква, ябълки, моркови и зеле, т.е. сезонни продукти. Желателно е да се набляга на пресните салати, зеленчуци и плодове. Всички тези храни повишават имунитета.

Добре е да включат в менюто броколи (незаменим източник на витамин С), моркови и картофи (богати на антиоксиданти), и морски продукти (източник на селен и ненаситени мастни киселини).

Не пренебрегвайте и киселото мляко. Полезните бактерии, съдържащи се в млечните продукти, са много важни за доброто храносмилане и имунната система, защото те успешно се борят с размножаването на вредните бактерии. Такива свойства притежават още лукът, чесънът и бананите.

Медът и пчелният прашец трябва да присъстват редовно на трапезата, но се постарайте да намерите хубави, домашни продукти и да не купувате такива със съмнителни съставки.
Не забравяйте и ядките - орехи, бадеми, лешници...

Старайте се в ежедневното меню да присъства повече топла, готвена, домашна храна.

Наблегнете и на продукти, които съдържат повече цинк. Той е особено важен за обмяната на веществата; съдържа се в морските продукти, яйцата, сиренето и месото.

Имайте предвид, че прекомерната употреба на захар води до отслабване на имунитета и затова трябва да се внимава с продуктите, които я съдържат.

През есенните и зимните месеци излагането под студен душ едва ли ще е по силите на всеки, но със сигурност това е много полезен метод за закаляване.
Друг начин за укрепване на имунната система е танцуването. Под ритъма на музиката кръвта в организма по-бързо се разнася по съдовете, клетките по-активно усвояват кислорода, а така укрепва целия организъм.

Тонизиращо действат на организма и едночасовите разходки сред природата. Поне три пъти седмично укрепвайте своя имунитет и този на цялото семейство чрез  разходки на открито и свеж въздух, като по този начин гарантирано ще укрепнете защитните сили на организма и ще прекарате приятни мигове в приятна компания ;)


ВИЖ ОЩЕ: Защо сезонните храни са толкова важни?