Блог

8 супер храни за здрава и красива кожа

8 супер храни за здрава и красива кожа Снимка: Интернет

1.    Авокадо
Авокадото не е само за ядене! То е прекрасен източник на биотин и помага в превенцията срещу изсушаването на кожата, чупливостта на косата и ноктите. Когато се прилага локално, авокадото хидратира сухата кожа. 


2.    Зелен чай
Зеленият чай се нарежда напред в списъка с напитки-приятели на красивата и здрава кожа, благодарение на съдържащите се в него полифеноли. Стремете се да консумрате до 4 чаши от напитката на ден.


3.    Домати
Доматите са чудесен източник на ликопен - силен антиоксидант от групата на каротеноидите, които защитават клетките от лошото влияние на свободните радикали. 


4.    Сьомга
Сьомгата съдържа астаксантин – каротеноид, който подобрява еластичността на кожата и така способства за ограничаване броя на фините бръчки по кожата.


5.    Яйца

Яйцата са пълноценен източник на протеини, които помагат за клетъчното възстановяване след пагубно влияние на свободните радикали. Яйцата съдържат и биотин – основен витамин, който предпазва кожата от изсушаване.


6.    Нар
Прилаган локално, този плод, богат на антиоксиданти помага на кожата да произвежда повече колаген.


7.    Орехи
Търсите добър източник на омега-3 мастни киселини, но не обичате риба? В този случай, орехите са за вас! Те са особено богат източник на омега-3 киселини, които придават повече блясък на косата и карат кожата да изглежда по-млада и сияйна.


8.    Боб
Друг източник на протеини - бобовите растения помагат за възстановяване на клетките в следствие вредното въздействие на свободните радикали. По време на храносмилането, протеините се разграждат до аминокиселини – градивните елементи на клетките. Аминокиселините помагат да се ускори възстановяването и регенерацията на клетките на кожата и колагена.


Виж още:

>>> ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ УЧАТ КЛЕТКИТЕ НИ ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ БОЛЕСТИ