Блог

И с витамините трябва да се внимава

И с витамините трябва да се внимава

Предозирането с витамини крие някои рискове. Това важи особено тези, за които се предполага, че оказват благотворен ефект върху специфични проблеми, но същевременно могат и да навредят.

  • Рискът е по-голям при мастноразтворимите витамини А, D, Е и К. Предозирането на водноразтворимите рядко може да има токсичен ефект (с изключение на С и В6, за които има регистрирани отрицателни реакции), тъй като те се изхвърлят от организма чрез урината.
  • Най-опасно е предозирането на витамин А. То предизвиква синдром, наречен хипервитаминоза А, при който симптомите са гадене, главоболие, липса на апетит, кожни изменения и нередовна менструация. Витамин А може да причини аномалии на нероденото бебе, ако майката го взема по време на бременността.
  • Големи количества витамин В6 могат да причинят нервни смущения, въпреки, че няма единно мнение колко точно е опасната граница.
  • Предозирането с витамин С (над 1 г дневно) може да предизвика гадене, стомашни болки, диария и образуване на бъбречни камъни.
  • Големите количества витамин D могат да предизвикат хаос в равнищата на калция и фосфора. Високото ниво на калций причинява жажда, мускулна слабост, стомашни разстройства, бъбречни камъни и забавен растеж при децата.
  • Ако редовно се вземат големи количества витамин Е могат да се получат стомашни разстройства, коремни болки и нарушено усвояване на другите мастноразтворими витамини.

Много от хранителните добавки представляват комбинация от витамини и минерали. Някои елементи като желязото могат да бъдат токсични в големи количества и се налагат незабавни мерки при предозиране. Затова е необходимо да четете много внимателно етикетите на всички продукти, които купувате.