Блог

Витамин D и зимата

Витамин D и зимата Снимка: Интернет

През зимните месеци нивото на витамин D в кръвта спада, поради липсата на слънчева светлина. Ето защо организмът ни е по-податлив на вируси и настинки, и допълнителният прием на витамин D през зимата e от изключително значение.

Витамин D се грижи за имунната ни система и я поддържа силна.

Най-лесният начин да си набавим витамин D e да бъдем на открито при ясно и слънчево време. Съдържанието на меланин (пигмент) в кожата оказва влияние върху количествата произведен витамин D, затова хора с по-тъмен тен трябва да са изложени на слънце за по-дълго време. През зимата, когато слънчевите лъчи са по-оскъдни, са необходими поне два часа навън. Успоредно с това, трябва да обърнем внимание на храната, от която също може да си набавим витамин D: сирене, мляко, зехтин, яйца, краве масло, гъби, зърнени храни, рибено масло и всички по-тлъсти риби като херинга, сьомга, скумрия.

Липсата на Витамин D е един от рисковите фактори за възникване на остеопороза (загуба на костна тъкан), особено при хора в по-напреднала възраст, а също така по-характерно е заболяването за жените. В мрачните зимни месеци жените се нуждаят повече от витамин D за оптимално здраве на костите.

Защо се нуждаем от витамин D?


За разлика от повечето други витамини, тялото ни е в състояние да произвежда собствени количества витамин D, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Организмът превръща този витамин в активирана форма, която тялото може да използва.

Витамин D стимулира усвояването на калций и регулира количеството на фосфатите в организма. Тези действия са от съществено значение за здрави и силни кости, намалявайки риска от костни деформации и фрактури.

Въпреки, че витамин D е най-известен с ролята си за здравето на костите, смята се, че той има и други важни функции в тялото - подпомага правилното развитие на мозъка и мускулната функция (включително сърцето) и е незаменим в подкрепата на имунната система. 

Естествени източници на витамин D


Най-добрият естествен източник на витамин D е слънцето и на колкото повече слънце сте изложени, толкова повече витамин D ще произведе организма ви.

Може да е трудно да се прецени колко витамин D получавате с точност, но като цяло, излагането за около половината от времето, необходимо на кожата ви да започне да порозовява, е достатъчно, 2-3 пъти седмично. Колкото повече кожа е изложена, толкова повече витамин D се произвежда, въпреки че е достатъчно само ръцете и лицето да бъдат изложени на слънце, за да се получи необходимото количество витамин D.

Има много опасения за здравето около излагането на слънце и си струва да ги имате предвид! След като сте били изложени на слънце за около половината от времето, необходимо на кожата ви да порозовее, следва да се закрие тялото, да се скриете на сянка или да да влезете на закрито.

Препоръчителната дневна доза витамин D за възрастни е 10 mcg, но някои здравни специалисти смятат, че тази препоръка може безопасно да бъде увеличена до десет пъти над това количество.

Витамин D се осигурява и чрез храната, въпреки че би било трудно да се получи цялото необходимо количество само от храните. 

Витамин D в храната

 (съдържание на витамин D в микрограми)

Скумрия, 85 грама - 342 mcg
Сьомга, 85 грама - 120 mcg
Краве прясно мляко, 225 мл - 2.5 mcg
Бадемово мляко, 225 мл - 2.5 mcg
Тофу, 85 грама - 2 mcg
Гъби Шийтаке, 85 грама - 1 mcg

Източник: https://www.avogel.co.uk


Виж Още: 

>>> Всичко за витамин D

>>> Препоръчителни дневни норми

>>> Как да си осигурим необходимите витамини?