Блог

Витамин D и зимата

Витамин D и зимата

Според народните представи от Димитровден (26 октомври) започва зимата...

Затова ще ви напомним, че през зимните месеци нивото на витамин D в кръвта спада, поради липсата на слънчева светлина. Ето защо организмът ни е по-податлив на вируси и настинки, и допълнителният прием на витамин D през зимата e от изключително значение.

Витамин D се грижи за имунната ни система и я поддържа силна.

Най-лесният начин да си набавим витамин D e да бъдем на открито при слънчево време. Съдържанието на меланин (пигмент) в кожата оказва влияние върху количествата произведен витамин D, затова хора с по-тъмен тен трябва да са изложени на слънце за по-дълго време. През зимата, когато слънчевите лъчи са по-оскъдни, са необходими поне два часа навън. Успоредно с това трябва да обърнем внимание на храната, от която също може да си набавим витамин D: сирене, мляко, зехтин, яйца, краве масло, гъби, зърнени храни и разбира се рибено масло (и всички по-тлъсти риби - херинга, сьомга, скумрия и др.), където количествата са най-големи.

Липсата на Витамин D е един от рисковите фактори за възникване на остеопорозата (загуба на костна тъкан), особено при хора в по-напреднала възраст, а също така по-характерно е заболяването за жените. В мрачните зимни месеци жените се нуждаят повече от витамин D за оптимално здраве на костите си.

Полезни връзки: