Блог

Hi-Tech уреди за здравословно готвене

Hi-Tech уреди за здравословно готвене Снимка: Forbes.com
Здравословното хранене предполага готвене на здравословна храна! Ето и най-иновативните изобретения в кухнята, с помощта на които ще можем да готвим и да се храним здравословно.

Старая се да се храня здравословно - в някои дни успявам, а в други - не съвсем... Едно е сигурно обаче, желанието ми да следвам някаква по-здравословна рутина в кухнята се засилва в началото на всяка година и ето, че сега сме точно в този период на проблясък - осъзнавам потребността (особено след качване на кантара!) да се храня здравословно и да осигурявам на себе си и на семейството повече полезна храна и ценни за организма съставки, които да ни направят по-здрави и по-енергични, и не на последно място, по-добре изглеждащи.

Здравословното хранене предполага готвене на здравословна храна!

Това не винаги е лесна задача. Особено след като нездравословната храна е навсякъде около нас и е толкова достъпна и вкусна... Винаги е било по-лесно да изберем малко "боклуци" за обяд и/или да осигурим купена отвън храна за вечеря, особено когато сме гладни и не разполагаме с достатъчно време.

Затова в опит да насърча следването на една по-здравословна диета и да помогна на всички ни да се храним по-добре, представям колекция от кухненски уреди, които правят здравословното готвене и хранене лесно и просто. От електрически бамбуков уред за готвене на пара до интелигентен хладилник, който помага да се контролират порциите – тези супер иновативни кухненски уреди идват със статията точно сега, в началото на годината, за да помогнат на всички ни да следваме онзи здравословен режим, за който винаги сме мечтали!

1. Компактна фурна Panasonic HomeCHEF 7-in-1

Този уред обещава по-здравословни ястия, тъй като запазва повече хранителни вещества в сравнение с другите методи на готвене.
Снимка: Panasonic Kitchen/ www.panasonickitchen.com
Panasonic HomeCHEF 7-in-1 компактна фурна

С какво впечатлява Panasonic HomeCHEF 7-in-1?

Компактната фурна Panasonic HomeCHEF 7-в-1 идва на помощ у дома, за да увеличим броя на здравословните ястия, които можем да приготвим сами в домашни условия. Въпреки че не премахва напълно работата, която трябва да се свърши в кухнята (да не говорим и за почистването на уреда след това), Panasonic HomeCHEF 7-в-1 се опитва да намали броя на уредите за готвене, с които трябва да жонглираме ежедневно.
Можем да приготвим разнообразие от ароматни, здравословни ястия просто и лесно, като използваме силата на парата, печене с конвекция, пържене с горещ въздух и други методи на приготвяне на храна, самостоятелно или в комбинация. Фурната Panasonic HomeChef 7-в-1 дава толкова много настройки "на една ръка разстояние", включително 18 програми за автоматично готвене, които помагат да подготвим и сготвим храна с невероятен вкус и то с лекота - печене с конвекция, на пара, комбинирано печене с пара и конвекция, пържене с горещ въздух , варене на бавен огън, ферментиране и стерилизиране.

Цена в Amazon - 399 $

Предимства

Функциите готвене на пара и конвекция с пара запазват повече хранителни вещества в сравнение с всички останали методи на готвене.

Недостатъци

Наричането на модела HomeCHEF 7-в-1 „компактен“ е малко претенциозно, в сравнение с останалите модели на марката. Това най-ново допълнение към гамата кухненски уреди за здравословно готвене на Panasonic е по-голямо, за да побере по-просторния капацитет от 20 литра и по-големия резервоар за вода от 800 мл.

2. Електрически бамбуков уред за готвене на пара

Този уред за готвене с пара запазва живи традиционните техники на готвене, познати отпреди хиляди години и същевременно помага на потребителите да бъдат здрави.
Снимка: yankodesign.com
Бамбуков уред за готвене на пара

С какво впечатлява бамбуковият уред за готвене на пара?

В сравнение с традиционните бамбукови уреди за пара, този продукт е по-чист, по-преносим и лесно достъпен за потребители, които са по-малко запознати с китайската култура и традиционните за Китай техники на готвене. Уредът за пара изглежда много лесен за използване, тъй като има само едно управление: кръгъл LED таймер. Просто включвате устройството и настройвате таймера; дори не е необходим допълнителен ключ за включване/изключване. Тези малки детайли правят уреда най-лесната покупка, която човек може да направи, за да поддържа здравословен и по-устойчив начин на живот.

Предимства

Готвенето на пара в бамбукови съдове е основен метод за приготвяне на храна в китайската кухня, от повече от 5000 години. Тези уреди се състоят от подреждащи се слоеве с решетъчно дъно, което прави възможно готвенето на няколко продукта едновременно. Бамбукът абсорбира излишната пара, което предпазва зеленчуците от прекаленото им намокряне. Като бонус, бамбуковият уред за готвене на пара стимулира екологични практики в допълнение към здравословното хранене, тъй като, за разлика от дърветата, бамбуковите стебла израстват отново след отрязване и изискват минимални усилия от страна на фермерите.
- Насърчаване варенето на храната на пара – един от най-здравословните методи за готвене.
- Насърчаване на екологичните практики, тъй като уредът е направен от бамбук.

Недостатъци

Без забележки.

3. Fresh Fridge - интелигентна хладилна система

Този интелигентен хладилник, проектиран с вградено пространство за приготвяне на храната, насърчава внимателния подход към храненето.
Снимка: ideaconnection.com Fresh Fridge - Свеж хладилник

С какво впечатлява Fresh Fridge?

Fresh Fridge е вид интелигентна хладилна система с интегриран цифров интерфейс, който учи потребителите на внимателни и здравословни хранителни навици + нови рецепти за готвене.

Оставяйки настрана модерните диети със супер прецизно хранене и неясен краткотраен ефект, Fresh Fridge, проектиран от Tati Ferrucio - бразилска индустриална дизайнерка, съчетава набор от технически характеристики, които насърчават здравословния начин на живот. Fresh Fridge е "умен" хладилник, който анализира хранителните и здравословни навици на потребителя, за да разпределя питателни ястия през целия ден. Основният технически детайл, който се откроява, е цифровият интерфейс, разположен над самия хладилник.
Показвайки важни факти и рецепти на екрана, дигиталният интерфейс се явява като индивидуално готварско шоу за различните ястия през целия ден. Точно под интерфейса е предвидено и пространство за приготвянето на храна, а самото то се усеща интуитивно и превръща следването на рецептите в здравословно удоволствие.

"Нашият ангажимент към околната среда е от съществено значение! Като дизайнер искам да се противопоставя на начина, по който преживяваме света днес, за да осигуря устойчиво и смислено бъдеще на обществото. Не можем да си позволим по-малко от това."
Tati Ferrucio

Предимства

- Насърчава внимателното хранене вместо модерни краткосрочни диети.
- Притежава интегриран цифров интерфейс.

Недостатъци

Не е ясно колко добре анализираните порции в хладилника ще работят добре за всички потребители.

4. STEAMIE

Този уред за готвене на пара комбинира смарт технологията със здравословното готвене.
Снимка: yankodesign.comSteamie

С какво впечатлява STEAMIE?

STEAMIE, проектиран и разработен от Mindsailors Design Studio, въвежда отново парата в основното готвене. Парата готви без да променя вкуса на съставките в ястието и освен това дава здравословна храна, богата на хранителни вещества и наситени вкусове. Настолният уред използва тази мощ, за да приготви едновременно питателна и вкусна храна. Проектираният на слоеве уред разполага с водна баня отдолу, а храната (било то зеленчуци или месо) се поставя в перфорирани тави отгоре.
Уредът, приличащ много на еър фрайър, се предлага със собствена вградена везна, която помага да се измерва теглото на храната, преди да се сготви. Има и капак от бамбуково дърво, който служи като дъска за рязане на продуктите. Матираната акрилна купа, в която се готви раната пък помага да се наблюдава самия процес, а интуитивният дисплей отпред позволява да се въвежда и проверява времето за приготвяне - за повече контрол.

Предимства

- Използване на уникален метод на турбо-конвекция за бързо приготвяне на храната на пара.

Недостатъци

Обемна и тежка форма.

5. On2Cook

Този футуристично изглеждащ уред за готвене обещава по-кратко време за готвене и по-малки сметки за ток.
Снимка: yankodesign.com Уред за здравословно готвене On2Cook

С какво впечатлява On2Cook?

Идеята зад On2Cook звучи толкова просто, че вероятно ще се запитате защо никой не се е сетил за нея преди. Здравословният уред за готвене съчетава основно два от най-разпространените методи за готвене - индукционна печка и микровълнова фурна, за да намали времето, необходимо за готвене на храната. Разработката предлага най-доброто и от двата свята, без почти никакви недостатъци.
Конвенционалното готвене на пламък или индукция готви храната от дъното и отвън, което води до познатия кафяв цвят, който имат храните, приготвени на печка. Микровълновата част, от друга страна, готви отгоре и започва отвътре, като се получава по-равномерно сготвено и често влажно ястие. Тази технология на „комбинирано готвене“ успява да запази соковете и хранителните вещества по-добре от всеки друг метод на готвене.

Предимства

- Намалява консумацията на ел. енергия.
- Комбинира два често срещани метода на готвене.
- Насърчава здравословното хранене.

Недостатъци

- Голям обемист уред.
- Неподходящ за жилища с ограничено пространство.
- Неподходящ за готвене на определени ястия.

6. Balance - smart оранжерия за отглеждане на растения у дома

Тази оранжерия за растения притежава минималистичен дизайн и може да ви дари с почти всяко едно растение във вашата кухня.
Снимка: https://www.gizmodo.cz/?tag=designer-dot Balance - уред за култивация на растения в домашни условия

С какво впечатлява Balance?

Balance е интелигентна мини-оранжерия за отглеждане на растения, която поддържа достатъчно малък размер и минималистичен дизайн, за да се побере във всяка модерна кухня. Уредът е създаден от Designer Dot и е предназначен за тези от нас, които мечтаят за достъп до пресни продукти с ясен произход, без да се налага да полагат ежедневни грижи в градина.
Пандемията доказа, че достъпът до източника на продукция трябва да бъде толкова обичаен и лесен, колкото и достъпът до чиста питейна вода. И все пак и все още, повечето от нас разчитат на хранителни магазини, фермерски пазари и приложения (apps) за доставка на храна, за да получат свежи продукти с гарантиран (доколкото е възможно) произход. При създаването на Balance, екипът на Designer Dot се е опитал да изгради такава концепция за култиватор за домашни растения, който да е достатъчно компактен, за да се побира във всяка съвременна кухня и едновременно с това - незабележим със своя минималистичен дизайн, за да се адаптира към всяка схема на интериорен дизайн.

Интегрираното приложение за смартфон на Balance предупреждава потребителите, когато растенията изискват специални грижи.
Снимка: https://www.gizmodo.cz/?tag=designer-dot
Balance App - смарт оранжерия за отглеждане на растения в домашни условия

Предимства

- Чекмеджетата могат да бъдат премахнати, за да се осигури височина към тавана за по-високите растения.
- Осигурява свободен достъп до пресни продукти у дома.

Недостатъци

- Обемна форма.
- Почистването на всички чекмеджета може да се окаже по-трудоемка задача.

7. Kefirko - станция за ферментация на храни и производство на пробиотици в домашни условия

Kefirko е проектиран за ферментация на всякакви зеленчуци.
Снимка: https://www.kickstarter.com
Kefirko - ферментация на зеленчуци

С какво впечатлява Kefirko?

Kefirko превръща процеса на ферментация на зеленчуци в домашни условия в много лесна задача, само с помощта на стъклена бутилка. В самата бутилка се поставят зеленчуците и саламурата, а върху тях - тежест, която ги "държи" напълно потопени. Налице е и механизъм за автоматично избутване, който позволява на въглеродния диоксид да преминава през еднопосочен клапан, за да се освободи налягането. Нещо повече, бурканът Kefirko дори се предлага с таймер, поставен отгоре, който отброява колко дни зеленчуците се държат в буркана и ферментират.
Kefirko е единствена по рода си станция за ферментация в домашни условия, която превръща мариноването на практически почти всичко в изключително лесна процедура - от зеленчуци до кимчи и дори кисело зеле (е, в много по-малки количества в сравнение с количествата кисело зеле, консумирани от нас, българите).

Снимка: https://www.kickstarter.com
Kefirko - концепция на уреда за ферментация

Предимства

- Характеристиките на уреда превръщат мариноването на зеленчуци в лесна игра.
- Всеки буркан пристига със собствен наръчник с над 25 рецепти.

Недостатъци

- Без забележки!

8. Yumme

Концептуалният комплект за хранене Yumme е създаден в полза на заетия градски потребител като му предоставя възможност да се наслади на домашно приготвена храна, без да е необходимо сам да пазарува или готви.
Снимка: www.trendhunter.com
Yumme IoT - Kit

С какво впечатлява Yumme?

Проектиран да функционира като IoT устройство - Интернет на Нещата (Internet of Things), Yumme е интелигентен поднос за храна, който анализира хранителните стойности и калориите на всеки един хранителен продукт, от който е съставено ястието.
Ястията са предназначени за поставяне в една от три различни чинии, които са оборудвани с отделения за разделяне на съставните части от храната. Всяко от отделенията е оборудвано с набор от сензори за анализиране на храната чрез придружаващо услугата приложение за смартфон.
Концептуалният комплект за хранене Yumme е дело на Hyogyeong Kang, Younghyun Na и Dayoung Lee, а компонентите са изработени с помощта на безопасен и екологичен материал тритан (ново поколение специален материал, BPA free), който е издръжлив и лесен за поддръжка.

Сетът за хранене и цялостната иновативна услуга на Yumme гарантират, че вие ще имате домашно приготвена храна, която покрива всички ваши индивидуални диетични потребности.
Снимка: www.trendhunter.com
Yumme IoT - Kit

Предимства

- Продуктът е съпътстван от мобилно приложение, което проследява и анализира всяко хранене, така че винаги да следите доколко здравословно се храните.
- Може да се свържете с други потребители в мрежата на Yumme чрез интегрирания социален аспект на приложението.

Недостатъци

- Все още е само концепция!

9. AAVI

Уличната храна става по-хигиенична с AAVI - устройство за дезинфекция на пара с формата на лампа.
Снимка: www.yankodesign.com
AAVI

С какво впечатлява AAVI?

Хората казват, че когато пътуваш, един от най-добрите начини да опознаеш мястото е като се насладиш на уличната храна в града. Някои от най-добрите ми спомени от моите пътувания са свързани с опитването на разнообразна, достъпна и винаги интересна "улична" кухня на всяко място, което посещавам. Но има хора, които определено не се чувстват комфортно с хигиената на уличните търговци, особено във времена на COVID-19.
Уличната храна, разбира се, е известна със своята "кухня" и култура, но не толкова с хигиената си. Наличието на малка количка или пространство на улицата не дава много възможности за старателно почистване и дезинфекция, в сравнение с това, което клиентите очакват от един истински ресторант.
AAVI е дизайнерска концепция, която има за цел да улесни продавачите на улични храни да дезинфекцират чиниите, в които сервират храната, а дори и други прибори, използвайки силата на парата.
Ето защо дизайнер създава AAVI. Това е решение, което помaга както на продавачите, така и да консуматорите, да се чувстват по-сигурни при консумацията на улична храна.

На пръв поглед AAVI изглежда като лампа или декоративно устройство. Но дизайнът и функционалността на уреда всъщност се базират на уредите за пара, които се използват за приготвянето на кнедли и оризови сладкиши. Дизайнерът споделя, че тъй като неговата разработка се базира именна на тази технология, AAVI може да се използва и за приготвяне на храни, които трябва да бъдат обработени на пара.

Предимства

- Прави уличната храна по-хигиенична.

Недостатъци

- Това е уред за дезинфекция и готвене. Не е сигурно дали хората ще се чувстват комфортно, когато видят устройство, което прави и двете неща едновременно.

10. Nutrio - хранителен калкулатор

NUTRIO
Снимка: www.yankodesign.com
NUTRIO

С какво впечатлява NUTRIO?

Проектиран от немската компания Aurora Life Science, Nutrio премахва догадките от всяка диета! Разбира се, външно изглежда като кръстоска между дъска за рязане на хранителни продукти и касов апарат в супермаркет, но Nutrio всъщност е изчерпателен хранителен калкулатор, който позволява да се измерва храната по абсолютно иновативен начин.
Nutrio се предлага с множество сензори, които идентифицират храната- претеглят я и представят на екрана детайлна хранителна информация. Независимо дали се използват съставки в суров вид или пакетирани храни, Nutrio позволява на потребителите да сканират всяка храна и да изчисляват калориите в нея. Целта на използването на подобен уред е да се въведе разбиране в ежедневната хранителна рутина и диета, и ползвателите да са наясно какво всъщност готвят и консумират.

Предимства

- Водоустойчивият дизайн на платката гарантира, че сензорите не се влияят от вода.
- Платформа от анодизиран алуминий с дебелина 4 mm увеличава дълготрайността на електрониката в NUTRIO.

Недостатъци

- Има риск да станете твърде "зависими" от калориите.


Източник: www.yankodesign.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> GENERAL ELECTRIC (GE) С РЕВОЛЮЦИОНЕН УРЕД, КОЙТО ОТЧИТА КАЛОРИИТЕ В ХРАНАТА
>>> "УМНАТА" БУТИЛКА НА ТHERMOS СЛЕДИ НАВИЦИТЕ НА ПРИТЕЖАТЕЛЯ СИ ОТНОСНО КОНСУМАЦИЯТА НА ВОДА
>>> FITBIT CHARGE HR - УМЕН ЧАСОВНИК, БРОЯЧ НА КАЛОРИИ И ОЩЕ...