Блог

Пуешките яйца - здравословен избор с висока хранителна стойност

Пуешките яйца - здравословен избор с висока хранителна стойност Zdravoslovno.com
Яйцата от пуйка не са толкова разпространени и често са трудни за откриване на пазара, тъй като пуйките не снасят толкова често, колкото кокошките, и се отглеждат предимно за месо. Затова тези яйца са по-скъпи и се смятат за по-деликатесен продукт.

Пуешките яйца са яйца, снесени от пуйка, сходни на външен вид с кокошите яйца, но значително по-големи. Черупките им са по-дебели и обикновено имат кремав или бял цвят, покрит с малки кафеникави петънца. На вкус са подобни на кокошите яйца, макар че някои хора ги намират за малко по-наситени на вкус и по-кремообразни.

Пуешките яйца съдържат голямо количество хранителни вещества - богати са на протеини, витамини (витамин В12 и витамин А), минерали (желязо, фосфор, селен) и здравословни мазнини. Те са с по-висока калорийна стойност в сравнение с кокошите яйца, заради по-големия си размер и по-високото съдържание на мазнини.

Ползите за здравето от консумацията на пуешки яйца са много. Храната е богата на белтъчини, витамини и минерали, включително витамин В12, селен, фосфор и желязо.

Консумацията на яйца от пуйка може да подобри имунната система, да засили метаболизма и да подкрепи здравето на костите. Също така яйцата от пуйка съдържат здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини, които допринасят за доброто функциониране на сърдечно-съдовата система.

Хранителна информация на 100 грама пуешки яйца

Калории: 171 ккал
Белтъчини: 13 грама
Мазнини: 11.9 грама
Въглехидрати: 1.1 грама
Холестерол: 932 мг
Витамини и минерали: В12, селен, фосфор, желязо и витамин А

Пуешките яйца са по-големи от кокошите и имат по-висока калорийна стойност (171 KCal за пуешките яйца срещу 143 KCal за кокошите яйца), което ги прави добър източник на енергия и хранителни вещества.

Откъде могат да се закупят пуешки яйца?

В България пуешките яйца не са особено разпространени и не се предлагат масово в големите търговски вериги като Kaufland, Billa, Lidl. Най-често те могат да бъдат закупени от следните места:
- Фермерски пазари и биопазари: Пуешките яйца могат да бъдат намерени на фермерски пазари или биопазари, където местни фермери предлагат своята продукция. Такива пазари се провеждат редовно в по-големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас.
- Фермерски пазар - Варна - всяка неделя от 11 до 17 часа пред Фестивален и конгресен център - Варна.
- Ферми и директни продажби: Някои ферми, които отглеждат пуйки, продават директно пуешки яйца. Това може да се случи както на място във фермата, така и онлайн. За информация за конкретни ферми можете да се консултирате с фермерски каталози или чрез платформи като Agrozona.bg или "Произведено в България".
Интернет платформи и социални мрежи: Често малки производители и фермери предлагат продукцията си онлайн, включително пуешки яйца. В групи за органични и местни продукти във Facebook или чрез платформи като OLX може да се намерят предложения за пуешки яйца.
::: Домашница - 3 броя пуешки яйца от свободно отглеждани пуйки на цена от 5,85 лв. (към 30.9.2024 г).
::: Фермерски онлайн пазар
- Специализирани магазини за биопродукти: Някои специализирани магазини за биологични и фермерски продукти предлагат пуешки яйца. Те могат да бъдат намерени в големите градове и се фокусират върху местно произведени и натурални продукти.
::: Agrodesk - 1 брой био яйце от пуйка на цена от 2,50 лв. (към 30.9.2024 г).
Поради ниската наличност на пуешки яйца в България, е възможно да се наложи предварителна поръчка или резервация, особено при директни покупки от фермите и хранителните кооперативи.


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Кокоши яйца
>>> Всички суперхрани
>>> Белтъчини
>>> Храни за здрава и красива кожа
>>> Протеини за отслабване