Блог

ТОП храни и здравословни тенденции през 2014-та

ТОП храни и здравословни тенденции през 2014-та

Всички ние трябва да се храним!
А какви ли кулинарни предизвикателства ни очакват през следващата година, ще откриете по-надолу: 

Здравословни хранителни тенденции за 2014 година

"Допустимо снизхождение"

Продажбата на снаксове, произведени от функционални храни и предложени в удобни за крайния клиент опаковки, ще бъде във възход през следващата година. Към функционалните храни се причисляват например водораслите, изсушените бобови растения, семената на лен, коноп и чиа, кокосовото масло и екзотичните аромати на хумус.

Потребителите ще търсят „допустимо снизхождение” – това е най-модерното и често използвано понятие, използвано в смисъл на здравословна алтернатива на и до днес предлаганите продукти, богати на празни калории като чипс, снакс барове, бисквити и енергийни напитки. 

През 2014-та се очаква окончателно хумусът да се наложи като предпочитана храна с всичките си аромати и добавки, а бум може да се очаква на функционални напитки, приготвени с чиа, коноп и лен. 


Без алергени за всички

Огромен процент от населението в развитите държави страда от хранителни алергии*. Проучвания показват, че дори хората, които "официално" не страдат от някакви алергии се чувстват по-добре, когато спрат консумацията на храни, съдържащи алергени като глутен, ядки и млечни продукти.

За производителите на храни е от съществено значение и занапред да продължат да сертифицират своята продукция, тъй като сертификати за "без глутен", веган, органичен, Кошер, суров продукт и пр. са повече от задължителни и гарантират нарастване в броя на потребителите. 

В допълнение, етикетът "без генно модифицирани вещества" ще бъде задължителен и за онези производители, които желаят да продължат отношенията си с Whole Foods и други природозащитни търговци на дребно. Безглутеновите и вегетарианските алтернативи ще станат широко разпространени, дори и за вериги ресторанти и кафенета като Starbucks. 


tendencii 2014Зеленолистни зеленчуци във всичко

Все повече потребители използват продуктите, богати на хранителни вещества по най-различни и креативни начини в ежедневното си меню.

В САЩ например, 34% от пакетираните зеленолистни зеленчуци (маруля, пролетен микс, спанак, рукола, Айсберг и др.) се използват за други цели, а не в приготвянето именно на салата, 27% се консумират в същия суров вид, като добавка на сандвичи, 7% се използват за приготвянето на топли ястия и супи, 4% се приготвят самостоятелно – задушена на пара или сотирана, и 3% се влагат в направата на смути или други напитки.

През 2014-та се очаква ръст в размер на 12% в продажбата на зеленолистни зеленчуци и промяна в навиците на консумация в посока използване по нетрадиционен до момента начин - в състава на закуската, пюриране и консумация с варени белтъци, или пък като плънка на вкусни и здравословни ястия.

 

Чисто хранене

Нова година означава нови тенденции, а за 2014-та новата тенденция е "чистото хранене". Това не означава само да измиваме марулята преди да я направим на салата, а идеята е да консумираме храните и съдържащите се в тях  вещества все по-естествени и неподправени. И тъй като все повече доказателства се откриват за проблеми, произтичащи от преработката на храните, то чистото хранене се опитва да се бори именно с това и да остане по-близо до естествената природа на храните, които консумираме. 

През 2014-та все по-често ще срещаме привърженици на чистото хранене, избирайки чисти и нетлъсти меса, ниско-скорбялни зеленчуци, бобови растения и ядки, плодове и "умни" въглехидрати като лимец - древна зърнена култура и модерна здравословна храна, която регулира нивото на кръвното налягане, кръвната захар и лошия холестерол. 

Чистото хранене не е диета, която е фокусирана върху ограничаване на калориите. То е повече като изпитване на наслада от консумиранете на храната, близка до нейната природа и избягване на всякакви рафинирани и преработени храниизкуствени химикали, аромати и консерванти. 

Хората не искат да се чувстват лишени от храна, а да усещат нейното изобилие и питателна сила.
Това е устойчив подход, който е фокусиран по-малко към месото, отколкото е при Палео подхода в храненето. 

 

Отвъд бекона

През 2013-та, беконът бе поставян във всеки възможен хранителен продукт, но през 2014-та алтернативите без месо ще се засилят. Изследване показва, че един на всеки трима американци консумира алтернативи на месото, въпреки, че едва 7% от потребителите посочват, че са вегетарианци. Изследването изяснява и каква е основната причина потребителите да купуват месни алтернативи като тофу например и това е ползата за тяхното здраве!

Според водещи готвачи в САЩ, генно модифицираните храни вече са минало. Фокусът ще бъде поставен върху морските дарове, които ще представляват голяма част от предястията през 2014 година в заведенията.

Съвесем нов протеин, който ще набира скорост през идната година е бургерът от скариди. Според специалисти, той ще се превърне в чудесна алтернатива за всички онези любители на телешкия бургер, които държат на текстурата на телешкия бургер, но пък с по-малко мазнини и по-висока хранителна стойност.

Monk fruit

 

Подсладители без калории

Стевия и други нискокалорични натурални подсладители ще станат по-разпространени и използвани през 2014-та, тъй като хората все по-стриктно следят приема си на захари.
Според американско проучване, размерът на глобалния пазар на не-захарни подсладители е достигнал $9.3 милиарда през 2011 г. и се очаква той да нарастне до $9.9 милиарда до 2016 г.
 
Монк фрут или монашеският плод (MONK FRUIT) пък е новоприсъединилия се продукт към естествените нискокалорични подсладители. С нисък гликемичен индекс, натурални съставки  и лишен от критики, с каквито другите алтернативи на захарта са се сблъсквали през последните години, този плод е на път да завладее пазара на подсладителите през 2014-та.
 
Около 150-220 пъти по-сладък от захарта, натуралният подсладител от монашеския плод е термо- и киселиноустойчив, добре разтворим във вода и без горчивия привкус, присъщ на стевията. Той се комбинира добре със своя натурален конкурент, като съчетанието им дава сладост с по-близък до захарта профил.
 
Американската комисия за контрол на храните и лекарствата (Food and Drug Administration, FDA) даде одобрение на този вид подсладител, така, че скоро ще бъдем свидетели на това как различни производители на хранителни продукти влагат монашеския плод в печива, напитки и други произведения на кулинарията през 2014 година.  

 

Брюкселско зеле - зеленчук на годината!

Този зелен, перфектен за отхапване по размер зеленчук в момента отчита ръст в продажбите до 30% годишно през последните четири години.

Експериментите с брюкселско зеле, правени в кулинарните предавания и ресторантьорството помогнаха на брюкселското зеле да придобие такава слава. Освен това, потребителите купуват брюкселското зеле като здравословна добавка към храната или като лека закуска.

Брюкселско зеле има широк обхват на приложение и се характеризира със сравнително мек вкус. Дали в салата, нарязано на половина и залято с балсамов оцет, или пюрирано в супа, неговите текстура и вкус могат лесно да се трансформират въз основа на начина, по който се приготвя и подправя.

 

Десерти, обогатени с киноа - Qookies

Със сигурност, най-популярното зърно през 2013-та година беше киноа, влагано при производството на всякакви видове зърнени смеси, салати, тортила чипс и пр., а сега сме в очакване да завладее и десертите!

Бисквитите, направени с киноа са богати на енергия, с особено високо съдържание на фибри и разкошен неустоим аромат.
Quookie е апетитен и 
богат на енергия десерт.

----------------

* Според медицинските статистики от последните години, хората с по-висок жизнен стандарт и по-активна имунна профилактика страдат все по-често от алергични заболявания. Алерголозите са на мнение, че с урбанизацията и навлизането на нови материали в бита се повишава и риска от алергии и се появяват все нови и нови алергени.

 

Източник: www.beforeitsnews.com

 

----------------

Бележка:

Остава да затаим дъх през 2014-та година и да отбележим каква част от така представените тенденции при храните ще бъдат въведени и в България... А дотогава, нека поне се постараем да се храним балансирано и в унисон с нашите потребности и природата.

Здравословното хранене и природосъобразния начин на живот гарантирано не са навредили на никого!  

ВИЖ ОЩЕ: ТОП ХРАНИ и здравословни ТЕНДЕНЦИИ през 2013-та година