Блог

ТОП храни и здравословни тенденции през 2013-та

ТОП храни и здравословни тенденции през 2013-та

Помните ли мъфините? Или бекона? Те са тоооолкова 2012!

Е, какво ново през 2013?

За щастие, все по-здравословни и прецизни храни намират място в менютата на ресторантите, и все по-често откриваме такива по лавиците в супермаркетите. И нашето пазаруване, готвене и хранителния ни план се променят също.

Представяме ви основните тенденции през 2013-та година, отразени в www.EatingWell.com

 

Опитате ли веднъж тази лека, хрупкава и пълнозърнеста храна, няма начин да не я заобичате! И разбира се, причините са няколко: не съдържа глутен, а белтъчините са 8 грама в чаша варена киноа.

  • Храни без глутен

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Съставен е от белтъците глиадин и глутенин, които изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са главната причина за развитието на глутенова ентеропатия (характеризираща се с тежко стомашно разстройство и силно редуциране на теглото). Един от всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутена, а проявените симптоми при само една трета от засегнатите са толкова силни, че да се налага да потърсят специализирана помощ.
Зърнени култури без глутен са например царевица, киноа, щир, елда, ориз, див ориз.
 

Като цяло, продуктите "БЕЗ" се превръщат от нишови в масови. Без глутен, без лактоза, безмесни, без мазнини, без захар...  като че ли тези формули стават все повече стандарт за здравословно хранене, променяйки технологиите и избора на суровини.

  • Елиминиращи диети

Все по-често се случва на всеки от нас като домакин да открива (обикновено половин час преди вечерята или обяда), че някой от гостите не консумира захар, бяло брашно, млечни продукти, готвени храни, всичко, което започва с буквата „С” (това е шега, разбира се).... и какво ли още не.
Времената, когато известни лекари-специалисти наименоваха своите диети-бестселъри на местата, където са създавани диетите (Саут Бийч, Сонома, Средиземноморска) отминаха. Сега идва времето на елиминиращите диети, в които забраняваме определени храни, тъй като техни съставки могат да окажат неблагоприятно влияние върху организма ни.

  • Органични продукти

Докато учените продължават да спорят дали органичната храна е здравословна или не, потребителите изглежда са взели решение. Според  скорошно проучване на AllRecipes.com, 58% от готвачите избират рецепти, в които могат да използват само органични и натурални съставки. И MarketLine прогнозира близо 50% ръст в органичните храни между 2010 и 2015 година. Потребителите също се насочват към сертифицирани храни, които дават гаранция за това, че при тяхното производство и отглеждане не са използвани синтетични пестициди или хербициди, генетично модифицирани съставки, антибиотици или растежни хормони.

  • Закуска

Осем от десет възрастни посочват, че не пропускат закуската, което е добра новина, тъй като закуската дава повече гаранции за здраве, а и след закуска по-рядко „налитаме” на празни калории през деня.

  • Желирани десерти

И моля, не бързайте да си представяте онези опаковани, боядисани, ароматизирани и химизирани желатинови продукти! Майсторите-готвачи все по-често сътворяват истински произведения на изкуството, съставени от пресни плодове, напитки и пр., в най-различни форми и желета. Това всъщност е много добра новина, тъй като повечето от тези желатинови продукти са бедни на мазнини и калории, и с натурални аромати.

  • Козе месо

Да, точно така! Козето месо, така използвано в световен мащаб е слабо познато и консумирано у нас. Близо 70% от консумацията на червено месо в глобален мащаб се пада на козето месо.
Смятайки го за жилаво и не толкова вкусно, всъщност то е много крохко и вкусно. Съдържа само 109 Kcal (на 100 грама суров продукт) и е много добър източник на омега-3 мастни киселини.

  • Готвене на бавен огън

Готвенето на бавен огън допринася съществено за вкуса и аромата на ястията. Времето за готвене е  продължително, но крайният резултат определено си заслужава – вкусна, ароматна и здравословна храна!

  • Местна продукция и домашно стопанство

Хората все повече търсят качествени хранителни продукти на добра цена. В този си стремеж, те стават директно клиенти на мандри и месарници, и прескачат всякакъв род търговци и прекупвачи, като предпочитат местната продукция и домашното стопанство.
Глобализацията е превърнала света в огромен търбух, в който нямаме избор. Но все повече хора не искат да ядат фасул и чесън от Китай, тиквички от Турция, домати от Испания, пъпеши от Йордания, кетчуп от Ливан или сирене с палмово масло от Дания. Не искаме да четем, че продуктът съдържа: оцветители, консерванти, сгъстители, регулатори на влажността, емулатори, усилватели на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели... Искаме бабината лютеница с чушките, доматите и патладжана от градината, сиренето от мандрата в Балкана...
Все повече семейства и у нас правят задруги за доставка на натурални местни храни - сирене и прясно мляко от добри мандри, зеленчуци, плодове от селските бахчи, домашни яйца от "щастливи кокошки", колбаси директно от читави месари. Следва се линията – "не" на химията, субпродуктите и фалшивото "био".

Домашна лютеница, казан

 

Източник: www.EatingWell.com