Блог

5 естествени съставки за красота, които изгряват през 2019-та

5 естествени съставки за красота, които изгряват през 2019-та Снимка: Zdravoslovno.com

Доклад на Google от декември 2018 година разкрива кои са най-актуалните съставки за грижа за косата и кожата в момента в Google & YouTube.  

Вероятно сте чували за всички тези чудодейни природни дарове или за част от тях... Те не са нищо ново или непознато за козметичния бизнес, но новостите при тях са свързани с начините, по които потребителите в интернет ги търсят, откриват и консумират информацията за тях. 

Първото нещо, което екипът по анализа в Google открива е, че интересът към „естествени“ и „органични“ продукти за красота е все още висок. Едно нещо обаче се е променило през 2018-та: докато в миналото бюти феновете са извършвали по-общи заявки в търсачката и в YouTube, сега търсенията за естествена красота са доста по-специфични и конкретни. Всъщност тези търсения наброяват почти 90 милиона в интернет!

Представяме ви 5-те най-търсени естествени разкрасяващи съставки в интернет

Естествени съставки за разкрасяване

Източник: www.thinkwithgoogle.com

1. Хамамелис (Witch hazel)

Златното съкровище на билките

Хамамелисът е известен на хората от векове. Индианците в Северна Америка са го използвали, за да лекуват с него различни кожни раздразнения и рани, а американецът Терон Понд е този, който през 1846 г. въвежда чудодейния лек в съвременната медицина.
Лековитите свойства на хамамелиса се дължат главно на съдържащите се в билката танини (лечебни химикали, които действат кръвоспиращо и стягащо).

Името на билката означава "заедно с плода" , тъй като хамамелисът цъфти по същото време, по което миналогодишните му плодове узряват. 

Основни свойства на билката:

  • противовъзпалително
  • седативно
  • кръвоспиращо
  • аналгетично

Приложение: 

  • при акне и кожни проблеми
  • при торбички под очите
  • при хемороиди
  • при слънчево изгаряне

2. Алое (Aloe)

Растението на безсмъртието или Растението-чудо

Алое вера е една от най-популярните съставки в хидратиращите кремове. Откриваме го още в напитки, лосиони, мехлеми за леки изгаряния и слънчеви изгаряния.

Малцина знаят обаче, че ако разполагат с растението у дома, спокойно могат да се възползват от лечебните му свойства директно като използват гела от листата на растението и то в най-различни разкрасителни процедури.

Алое Вера е подходящa съставка в козметиката за чувствителна кожа, тъй като успокоява и подхранва в дълбочина клетките на кожата. Растението помага за справяне с проблеми, свързани с псориазис, обрив, сърбеж, лющене на кожата, екзема и някои видове алергии.

Редица клинични изследвания доказват, че алое е най-ефикасната растителна съставка в козметиката. Растението е изключително добро за третиране на проблемна кожа и акне, тъй като почиства и регулира отделянето на излишния себум. Алое подпомага заздравителните процеси и предпазва от бактерии и микроорганизми. Екстрактът е изключително лек и е с нежна и фина текстура. Не омазнява допълнително проблемната кожа.

Според повечето козметични компании, прилагащи алое в своите продукти, алое вера е ключът към здравата и еластична кожа. То е естествен източник на витамин А, витамин D, витамин E и витамин F, които хидратират и подхранват кожата, засилват естествените й оздравителни процеси и ускоряват регенерацията на нова кожна тъкан.


3. Нийм (Neem)

Билката-чудо на Аюрведа

Нийм (Azadirachta indica) представлява дърво, което обитава най-често тропически и полу-тропически региони. Среща се в Индия, Непал, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка и Малдивите. 

Нийм е вечнозелено дърво, достига възраст от 200 години, а плодовете му наподобяват маслини - зелени, с гладка повърхност и костилка. Първоначално маслото, добивано от плодовете и семената на нийм се е прилагало за лечение в индийската философия за здравето - Аюрведа.  

В Индия, ниймът се възприема като помощник за красота, като най-често се ползват листата на дървото. Те са основен компонент в някои кремове за лице. А пречистеното масло от нийм се използва при направата на лак за ноокти и в други козметични продукти. Сухо вещество нийм на прах може да се съчетава с хума или трици в различни козметични маски за лице и за коса.

Основни свойства на нийма: 

  • антибактериално
  • антивирусно
  • антисептично

В състава на билката влиза биологично активното вещество азадирахтин, което има силно антимикотично действие. 


4. Шипка (Rose hip)

Новата козметична страст

Маслото от шипка, нанесено върху кожата на лицето създава усещане за мекота и нежност. Нарича се още „сухо масло“, защото не оставя типичната за повечето мазила "тежест" върху кожата и защото се абсорбира много по-бързо от останалите. Дълбоко овлажнява кожата и е едно от най-любимите на козметичната индустрия масла за лице. 

Плодовете на дивата шипка са особено богати на витамин С, като съдържанието на този витамин достига до 426 милиграма на 100 грама.  Te съдържат още каротеноидите бета-каротин, лутеин, зеаксантин и ликопен, които са подложени на фундаментални изследвания за различни потенциални биологични роли.

Как действа шипката: 

  • пикочогонно
  • кръвоспиращо
  • запичащо.

Шипката влияе благоприятно още на функциите на костния мозък и на обмяната на веществата.
Повече за билката, четете тук


5. Оризова вода (Rice water)

Красива тайна от Азия


Оризовата вода е една от природните тайни за красота, зародили се в Азия. Стотици години наред жените там я използват за разкрасяване.

Можете да използвате оризова вода при слънчеви петна, белези от акне или неравен тен. Поставя се върху добре почистена кожа, сутрин и вечер, като е важно да се остави да изсъхне естествено. Нанася се с памучен тампон и след няколко седмици се забелязва как петната избледняват, а тенът става равен. Смята се също, че оризовата вода помага в процеса на стягане на порите и е полезна при проблемна кожа.

Оризовата вода е богата на витамин С и витамин А, на феноли и флавоноиди, които успешно се борят със свободните радикали. 


Естествени козметични съставки - търсене в Гугъл


Виж още: 

>>> БИОЛОГИЧНО-АКТИВНИ КОМПОНЕНТИ В КОЗМЕТИКАТА

>>> БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ РАЗРАБОТИ ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ГРИЖА ЗА КОЖАТА