Блог

Топ 10 при храните за диети

Топ 10 при храните за диети Снимка: Zdravoslovno.com
Много хора се подлагат на най-различни диети с цел да намалят своето телесно тегло, което пък е стъпка към здравословния начин на живот. Две от най- популярните диети са нисковъглехидратната и тази с ниско съдържание на мазнини.
Колкото и да са различни по своето същество, те се основават на едни и същи принципи, а именно: да се консумират зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати и месо с ниско съдържание на мазнини.

Следва списък на десетте храни, които успешно могат да се консумират и съчетават в двата най-разпространени вида диети:

1) Зеленолистни зеленчуци

Чудесен начин да допълните всяка една диетична порция със зеленолистни зеленчуци, без да се притеснявате за тяхното количество! Те придават характерна стойност на всяка една храна и съдържат малко на брой калории. Тъмно зелените зеленчуци, както и марулите пък са особено богати на витамини и минерали.

Зеленолистни зеленчуци - включване в диетата


2) Аспержи

Съдържат нисък процент въглехидрати и чудесно се вписват в нисковъглехидратните диети, но така също и при блюдата с малко мазнини. Аспрежите съдържат малко калории и са богат източник на фолиева киселина и витамин А.


3) Тиквички

Тиквичките са друг вид нискокалоричен и нисковъглехидратен зеленчук. Те могат да се консумират самостоятелно или пък в комбинация с други зеленчуци.

Тиквички и диети - Здравословно.com


4) Домати

Доматите са основен продукт за много сосове и се използват може би най-често от домакините при приготвянето на ястия.

Домати и диети - Здравословно.com


5) Сьомга

Сьомгата е здравословна, а мазнината, съдържаща се в нея е богата на омега-3 мазнини, които са полезни за сърцето. Сьомгата също е чудесен изтoчник на протеини.


6) Пилешко и пуешко месо

Пилешкото и пуешкото месо са чудесен източник на протеини/белтъчини, и са подходящи и при двата вида диети, ако са приготвени правилно.


7) Дивечово месо

Дивечовото месо (особено еленското и сърнешкото) е изключително крехко и без мазнина.


8) Бульон

Може да се използва като основа за супи, сосове или яхнии.

9) Ягоди, малини, боровинки, грозде и банани

Тези плодове съдържат много витамини и антиоксиданти, и са чудесен десерт!

Боровинките са подходящи за диети


10) Вино

Има много изписани до момента статии, доказващи връзката между консумацията на вино и доброто здраве... Помнете обаче, че става дума само за около 100мл към обедното или вечерното меню:)


Източник: http://nutrition.about.com