Блог

Правилно хранене за жизненост и енергия през лятото

Правилно хранене за жизненост и енергия през лятото

Жегата и изпотяването отнемат много повече вода от организма ни през лятото. Тогава и нивата на глюкоза се изчерпват по-бързо, което води до понижаване на енергията като цяло. А когато енергията не е достатъчна, често хората се чувстват уморени, изтощени, депресирани...
Тези проблеми лесно могат да се преодолеят, следвайки няколко прости правила, които не изискват специални грижи и усилия. 

Представяме ви конкретни насоки за правилно и пълноценно хранене, които ще ви гарантират жизненост и енергия през цялото лято:

    • Вода, вода, вода – Приемането на достатъчно течности и поддържането на оптимална хидратация на организма са важни през цялата година, но през лятото значението на водата за доброто здравословно състояние е най-голямо, поради повишената загуба на влага. Световната здравна организация препоръчва дневен прием на вода и други течности до 2,9 литра за мъжете и до 2,2 литра за жените.
      Загубата на повече от 2% от телесната маса поради обезводняване може да намали умствените и физическите възможности и да причини умора, главоболие, липса на концентрация и на координация, нарушена терморегулация.  Например, ако човек със средно тегло 75 кг загуби 1.5 литра течности, той започва да се обезводнява.
      Научно доказано е, че водата не само пречиства организма, но обилното й поемане води и до подобряване на настроението и самочувствието.
      Ползата на водата за доброто функциониране на човешкия организъм е известна отдавна. Не случайно всички диетолози съветват да се пие между 1,5 и 3 литра течности дневно, за да може организмът да се пречиства максимално добре.
    • Омега 3 и 6 мастните киселини осигуряват на организма енергия и му помагат да се справи с вредното въздействие на силните слънчеви лъчи. Най-добрите източници на омега 3 и омега 6 мастни киселини са скумрия, сьомга, херинга, сардина, аншоа, пъстърва, стриди, яйца, водорасли, орехи и орехово масло, соя, ленено семе и олио, шафраново, слънчогледово и царевично олио. Тези храни хидратират кожата, стимулират мозъка, поддържат тялото като го държат активно и енергично. Риба може да се консумира 4-5 пъти в седмицата. През летния сезон, това може лесно да се осигури чрез консумацията на предпочитано от вас рибно ястие с всеки основен хранителен прием през деня.
    • Магнезият е важен микроелемент, който поддържа кожата свежа. Ако минералът отсъства или е в намалени количества в организма, кожата през лятото може да изглежда суха и без блясък. Пресните плодове и зеленчуци съдържат достатъчни количества магнезий, затова може спокойно да си похапвате любимите свежи храни по всяко време на деня. Това ви гарантира свежест и зареждане с необходимата енергия.
      Освен това, препоръчваме в ежедневния си хранителен прием да включите и повече храни, богати на калций – за здрави кости и здрава коса.
      За да избегнете сухата коса през лятото пък е добре да приемате таблетки витамин D, или да увеличите консумацията на моркови. Успешно може да замените чашата кафе или чай през деня с фреш от моркови