Блог

Ретинол за лице - чудодейно средство против акне и бръчки или самовнушение

Ретинол за лице - чудодейно средство против акне и бръчки или самовнушение Снимка: Pexels.com

Има твърде много слухове и съмнения около ретинола: някои жени възхваляват продуктите с него и ги препоръчват на всички свои приятели, докато други са скептични или се страхуват и не знаят как и дали ретинолът може да им помогне. Често се случва дамите, които изпробват продукти с ретинол да не разбират напълно каква точно е тази съставка, защо толкова много се говори за нея и как всъщност тя действа върху кожата. Затова в тази статия ще ви разкажем някои подробности около ретинола.

Развенчаване на разпространен мит: Ретинолът не е киселина!

С прости думи, ретинолът това са всички производни на витамин А, които научно се наричат ретиноиди. Най-ефективният вид ретинол за лице е чистата ретиноева киселина, защото тя веднага започва да действа върху клетките на епидермиса.

Ретинолът е чудодейно лекарство както за бръчки, така и за акне

Ретиноидите намаляват производството на себум, което го прави по-малко плътен. Така порите не се запушват и не се образува акне. Освен това, ретинолът има ексфолиращ ефект, подобрявайки метаболитните процеси и предотвратявайки кератинизацията на епидермиса. Също така той повишава естественото производство на колаген и хиалуронова киселина в дермата. Що се отнася до бръчките, тук витамин А действа по различен начин: той „изпраща“ сигнал до клетките на кожата да произвеждат колаген във фибробластите.

Противопоказания за употребата на ретинол

Въпреки факта, че ретинолът може да ви освободи от много кожни несъвършенства, преди използването му се препоръчва да се консултирате с дерматолог и ако е необходимо да вземете тестове за алергия. Трябва да знаете и този факт, че продуктите на основата на ретиноиди не трябва да се използват в следните случаи:

- Вие сте бременна или планирате забременяване,
- Имате хроничен панкреатит,
- Имате холелитиаза,
- Имате остър и хроничен нефрит,
- Имате декомпенсация на сърдечната дейност,
- Имате хипервитаминоза А,
- Имате цироза на черния дроб,
- Имате вирусен хепатит.


Как правилно да използвате ретинол за лицето

Въпреки наличието на инструкции във всяка опаковка, много често дамите използват по-голямо количество от продукта, за да постигнат максимални резултати за кратко време. Но по този начин те могат само да влошат ситуацията и значително да влошат състоянието на кожата си.
През първите седмици бъдете готови за неприятни кожни реакции, като силна сухота, лющене и повишена чувствителност. Приучете кожата към ретинола постепенно – започнете с 1-2 пъти седмично. Ако кожата реагира нормално, можете постепенно да намалите интервала до ежедневна употреба.


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Биологично-активни компоненти в козметиката
>>> 8 суперхрани за здрава и красива кожа