Блог

Бременност и хранене

Бременност и хранене

Промени в режима на хранене в периода на бременност

По време не бременността храненето е основен фактор за здравето на майката и детето. Ако преди това сте спазвали правилен режим на хранене, след като започне бременността трябва да се направят някои малки промени, за да посрещнете специфичните нужди на организма:

- Четири или повече порции плодове и зеленчуци, които ще ви осигурят нужните витамини и минерали.
- Четири или повече порции пълнозърнести и житни храни, които ще ви доставят необходимата енергия.
- Четири или повече порции мляко и млечни продукти за осигуряване на достатъчни количества калций.
- Три или повече порции нетлъсто месо, пиле, риба, яйца, ядки, боб или грах, съдържащи основно протеини.

Правилното хранене по време на бременността ще пази както вашето здраве, така и и здравето на бебето.
Повечето здравни специалисти са на мнение, че по време на бременност дневните хранителни норми не би следвало да се различават съществено от тези при добре балансираната диета (с изключение на количествата желязо, които се увеличават значително).

Препоръчителни дневни приеми за бременни жени

Следващата таблица показва препоръчителните дневни хранит. приеми за различните възрастови групи и при бременност.

Жени (възраст) 15-18 19-24 25-50 51+ Бременност
Калории (Kкал) 2200 2200 2200 1900 +300
Протеини (г) 44 46 50 50 60
Витамин E (мг) 8 8 8 8 10
Витамин K (мкг) 55 60 65 65 65
Витамин C (мг) 60 60 60 60 70
Тиамин (вит. В1) (мг) 1,1 1,1 1,1 1,0 1,5
Рибофлавин (вит. B2) (мг) 1,3 1,3 1,3 1,2 1,6
Ниацин (мг) 15 15 15 13 17
Витамин B6 (мг) 1,5 1,6 1,6 1,6 2,2
Фолиева киселина (мкг) 180 180 180 180 400
Витамин B12 (мкг) 2,0 2,0 2,0 2,0 2,2
Желязо (мг) 15 15 15 10 30
Цинк (мг) 12 12 12 12 15
Селений/ селен (мкг) 50 55 55 55 65

 

Трябва ли да се приемат мултивитамини

Нуждите от хранителни вещества по време на бременност варират и изцяло зависят от индивидуалните нужди на жената. Приемът на мултивитаминни добавки следва да се обсъди с лекуващия лекар.

Така важното желязо...

По време на бременност потребността от желязо рязко нараства. Затова се нуждаете от желязо в по-големи дози, особено през последните периоди от бременността. Този минерал е от жизнено значение за производството на хемоглобин (червените кръвни телца) и за предотвратяване на често срещаната при бременните желязо дефицитна анемия. За съжаление тя води след себе си неблагоприятни последици както за жената, така и за плода.
Основният източник на желязо е храната. При нормални условия се усвояват само 10% от консумираното количество желязо, т.е. това покрива само дневните физиологични загуби на организма. Повишените нужди при бременните се компенсират чрез допълнително усвояване на желязо от храната (до 20-30%) или чрез използване от "депото" в организма. Много от жените обаче започват своята бременност с недостатъчни резерви на желязо поради причини като обилни и продължителни менструации; чести бременности, аборти; хронични чернодробни или бъбречни заболявания, неправилно хранене. Симптомите са отпадналост, умора, бледа кожа, сухота на кожата, чупливост на ноктите, учестен пулс. Това може да е признак за продължителна анемия, която от своя страна пък би могла да възпрепятства нормално развиващата се бременност.
Задължително трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар за желязото. Той най-точно може да определи индивидуалната ви нужда, както и начина за прием на минерала.

Да не забравяме и фолиевата киселина

Фолиевата киселина е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки. Освен това играе важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене.
Тежката фолиева хиповитаминоза (недостиг на фолиева киселина) може да предизвика състояние, наречено мегалобластна анемия и това състояние най-често възниква през последния триместър от бременността. Настъпва увеличаване на черния дроб, сърцето и далака и плодът може да бъде под заплаха.
Навременното лечение на мегалоблостната анемия предотвратява появата на спина бифида (spina bifida) у новороденото. Това е вродена генетична малформация, която се изразява в дефект в гръбначния стълб.
Във връзка с нормалното протичане на бременността и намаляването на риска от развитие на spina bifida у новороденото се препоръчва приемането на фолиева киселина да започне поне 1 месец преди забременяването и да продължи през първите 3 месеца от бременността. В случай, че бременността не е планирана, започнете приемането на фолиева киселина веднага след установяването й. Тъй като е трудно да предвидите началото на бременността, се препоръчва на всяка жена, която има вероятност да забременее да приема по 0,4 милиграма фолиева киселина дневно.
Естествени източници на фолиева киселина са тъмнозелените листни зеленчуци, морковите, маята, черения дроб, жълтъка, пъпеша, кайсиите, тиквата, авокадото, фасулът, пълнозърнестото и ръженото брашно. Жените в детеродна възраст (в т.ч. бременност) трябва да консумират завишени количества от тези храни.
Разбира се, няма универсални препоръки какво количество фолиева киселина да се приема по време на бременността. Повечето доктори препоръчват допълнителни количества главно на пушачки, алкохолички, наркоманки или стриктни вегетарианки.

Въздържане от алкохолните напитки

Запомнете, че храната и напитките, които консумирате се отразяват на вашето бебе. Въздържайте се от алкохолни напитки по време на бременността, тъй като те могат да са причина за появата на Фета алкохол синдром (Fetal Alcohol Syndrome - FAS). Това е състояние, което оказва влияние на детето за цял живот. FAS е причината за появата на вродените дефекти и умственото изоставане у детето.

Кофеинът

Кофеинът е стимулант в храни и напитки като кока кола, кафе, чай, шоколад, какао, както и в някои медикаменти. Ако се консумира в големи количества, може да породи раздразнителност, нервност, безсъние у бременната, а детето може да се роди с по-малко от нормалното телесно тегло. Кофеинът освен всичко е и диуретик, водещ до обезводняване на организма, а водата е много ценна по време на бременността.
Повечето научни статии предупреждават за вредата на кофеина върху плода. Преди да разберете повече за него, добре е да ограничите консумацията му.
Кофеинът е съставка и на много лекарства, така че преди да приемате каквито и да било, прочетете внимателно листовките им и се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Какво още трябва да включите в диетата си

По време на бременността вие се нуждаете от повече нутриенти, които помагат на плода да расте и да бъде здрав.
Ето от какво още се нуждае вашият организъм (освен желязото и фолиевата киселина, за които вече споменахме):
# Калций: Бременни жени и кърмачки трябва да увеличат приема на калций с 40% на ден (1200-1500 мг на ден). Това допълнително количество почти "отива" за развитие на костите на плода. За да се набави калцият са необходими около 3 порции (чаши) мляко или млечни продукти. Ако имате лактозна непоносимост, разбира се това не се отнася за вас. Но вече на пазара има достатъчно много продукти, които са с ниско съдържание на лактоза или пък със заместители. В подобни случаи, вашият лекуващ лекар може да ви предпише добавка калций.
# Натрий: От 2000 до 8000 мг натрий на ден се препоръчва по време на бременността. В една чаена лъжица сол се съдържат около 2325 милиграма натрий, а освен това повечето храни съдържат сол (натрий). Поради тази причини не е много трудно да се набавят така необходимите количества от минерала. Натрият играе важна роля за нормалния растеж и помага да се регулира нивото на вода в организма.
# Течности: Консумирайте течности в изобилие, особено вода. Пиенето на 8 чаши вода на ден ще помогнат да преодолеете проблеми като дехидратация и запек.

За да разберете какво още ви е необходимо за правилното хранене по време на бременността - обърнете се към лекуващия ви лекар.

Защо бременните жени "жадуват" за определени храни

Засиленото желание за консумиране на определени храни (например туршия или сладолед) могат да се свържат с промените в хранителните нужди. Поради хранителните нужди на плода тялото на майката започва да усвоява веществата по различен начин. Тези промени помагат да се осигури нормалното развитие на плода и да се допълнят специфичните нужди в периода на лактация, когато се роди бебето.

Трябва ли да се храните като за двама

По време на бременност вие се нуждаете от допълнителни нутриенти, които да осигурят вашето здраве и здравето на бебето. Това обаче не означава, че трябва да консумирате двойно по-голямо количество храна. Препоръчително е да увеличите хрантелния прием само с около 300 Ккал. Например, средно голям печен картоф съдържа 120 Ккал, така че не би следвало режима ви да е коренно различен. Уверете се, че не ограничавате хранителния прием през бременността, защото се нуждаете от определени количества протеини, витамини, минерали, жизнено необходими за правилното хранене на плода. Нискокалорийния прием може да доведе до засилено производство на кетони в организма. Те се съдържат в кръвта и урината на майката и са знак за гладуването на организма и недостига на хранителни вещества. Увеличеното производство на кетони може да доведе до умствено изоставане на плода/ детето.

Диабет и бременност

Бременните жени с диабет задължително трябва да следят нивото на кръвната си захар да е в нормални или близки до нормалните граници. Ако кръвната захар е значително по-висока, тя преминава през плацентата и това може да доведе до голям и свръх развит плод с дефекти или бебе с много високо нива на кръвната захар. Диабетичките стриктно трябва да следят и калорийните стойности (и гликемичния индекс) на храните, които консумират преди и по време на бременността.
Гестационния диабет е форма на захарния диабет, проявяваща се при бременните жени, която обикновено изчезва след раждането. В такива случаи обаче се повишава риска от по-късно развитие на захарен диабет. Лекува се с правилно хранене, физическа активност и медикаменти. Ако не се обърне достатъчно внимание на високите нива на кръвна захар, гестационния диабет може да причини здравни проблеми за майката и бебето.

Колко килограма е нормално да се "добавят" към теглото по време на бременност

Качването на килограми през бременността е индивидуално. Бременните наддават средно между 8 и 16 килограма. Добавянето на килограми започва още в началото, но най-същественото между 27 и 36 гестационна седмица. Най-общо килограмите се разпределят по следния начин: 1 - 2 кг през първите 3 месеца, около 4 кг през второто тримесечие и около 6 кг през последните 3 месеца. От 5-та гестационна седмица теглото на бременната се увеличава с около 300 г на седмица. От 21-ва до 27-ма гестационна седмица то трябва да се увеличава с не повече от 500 г на седмица. През последните две седмици преди раждането теглото на бъдещата майка може да спадне.

Допълнителените килограми зависят от телесното тегло на бъдещата майка преди бременността, а именно:
- тегло под нормата: 13 - 17 кг
- нормално тегло: 14 - 16 кг
- тегло над нормата: 6 - 14 кг
- свръхнаднормено тегло: 6 кг
- бременна с близнаци: 16 - 18 кг

Теглото на бременната се разпределя по следния начин:
- тегло на бебето - от 3 до 4 кг
- тегло на плацентата - от 500 до 700 г
- тегло на амниотичната течност - от 700 до 900 г
- тегло на матката - от 800 г до 1 кг
- тегло на гърдите - от 400 до 800 г
- тегло на допълн. кръвна маса - от 1 кг до 1,8 кг
- тегло на водата - около 1 кг
- тегло на тлъстините - около 3 кг

Източник: http://womenshealth.about.com