Блог

Плодовете и зеленчуците учат клетките ни да се пазят от болести

Плодовете и зеленчуците учат клетките ни да се пазят от болести Снимка: Zdravoslovno.com

Ползата от консумацията на плодове и зеленчуци е ясна. Това не е новина или нещо, което някой ще оспорва.

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците доставят на тялото ни ценни растителни фибри (влакна), витамини, минерали, антиоксиданти, белтъчини и дори здравословни мазнини, и е препоръчително да бъдат неразделна част от всяка добре балансирана диета

Сега вече има още повече доказателства, че редовният прием на пресни плодове и зеленчуци подготвя тялото ни да издържа повече на заболявания, и дори да не се "поддава" на някои сериозни такива.

Ново изследване, направено от Cambridge’s Babraham Institute идентифицира страничен ефект от бактериите, които работят за разграждането на растителната материя в храносмилателната система. Тези бактерии произвеждат химически вещества в процеса на храносмилането, които могат да информират нашите гени за това как най-добре да се защитят от сериозни инфекции и дори от рак.

Според изследването, публикувано в скорошен брой на Nature Communications, химикалът, отделен в клетките на вътрешната обвивка на червата, поема контрола върху определени гени в генома на организма чрез промяна на местоположението на ключовите химически маркери. 

Тези химични вещества, мастни киселини с къса верига, изглежда, че след това навлизат в клетките и променят активността на гена и по този начин поведението на клетъчно ниво чрез увеличаване на броя кротонилации. Учените наричат ​​това "нов тип" епигенетичен маркер, който се добавя към генома, когато е изключен ензим, наречен хистон деацетилаза 2 (HDAC2) - и всичко това се случва след консумацията на пресни плодове и зеленчуци. При тестови субекти, където нивата на HDAC2 в червата са по-високи, нивата на здрави бактерии са значително намалени. Колкото по-високи са нивата на HDAC2, толкова по-голям е рискът от състояния, включително колоректален рак.

Констатациите подкрепят не само ползите от пресните плодове и зеленчуци в храната, но и от консумацията на храни, които стимулират здрави чревни бактерии, като ферментирали храни и избягване на храни, които могат да ускорят нивата на "лошите" бактерии, като храните от животински произход и храните, съдържащи захар. 

Източник: www.organicauthority.com


Виж още:
>>> Супер храни