Блог

Причини за затлъстяването

Причини за затлъстяването Снимка: Zdravoslovno.com

Генетични и психологически фактори, фактори на обкръжаващата среда или други - всички те могат да играят роля при затлъстяването, което настъпва при хора, чийто калориен прием значително надвишава необходимата им за организма енергия.

  • Генетични фактори

Има тенденции затлъстяването да се превъръща във фамилна "черта", но тъй като членовете на семейството споделят еднакви хранителни навици и начин на живот, повече отколкото генетичен код, то определянето на генетиката за единствена причина на свръхтеглото може да се оспорва. Много хора, които са генетично предразположени към затлъстяване, никога не са били с наднормено тегло или съумяват да контролират теглото си така, че да го поддържат в нормални граници.

  • Фактори на обкръжаващата среда

Факторите на обкръжаващата среда включват такива като начина на живот, навиците на хранене и нивото на физическа активност.

  • Психологически фактори

Много хора се хранят в отговор на негативни емоции, които преживяват като скука, отегчение, скръб, гняв или др. Не е задължително хората с наднормено тегло да имат повече психологически разстройства от хората с нормално тегло, но около 30% от тях прибягват към лечение на сериозни проблеми с теглото в следствие на системно преяждане. Повечето консумират огромни количества храна, до момента в който осъзнават, че не могат да контролират това състояние.

  • Други фактори

Някои болести, например хипотироидизъм, синдром на Кушинг, депресия или подобни неврологични проблеми могат да доведат до системно преяждане и като следствие - до затлъстяване. Определени медикаменти като стероиди и някои антидепресанти също могат да доведат до появата на наднормено тегло.

Източник: The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases


Виж още: 

>>> Изчисли своя Индекс на телесна маса

>>> Калкулатор Идеално тегло