Блог

Никога не поставяйте в хладилник тези 10 храни!

Никога не поставяйте в хладилник тези 10 храни!

Списъкът съдържа храни, за които не е препоръчително да бъдат съхранявани в хладилник.  
За някои от тях наистина ще останете изненадани!

🍉 ☕ 🥚

  • Авокадо

Ако сте купили авокадо, което все още не е узряло, не трябва да го поставяте в хладилника. Тъй като то ще се нуждае от време, за да узрее, поддържането на студения охладител ще възпира и възпрепятства този процес. Също така, поставянето на авокадо в хладилника трябва да се извършва само, ако авокадото вече е узряло и няма да го използвате веднага.

  • Банани 

Банани в хладилника? Тъй като те запазват съдържащите се в тях хранителни вещества по-добре извън хладилника, то те никога не трябва да се поставят в него. Според Канадската асоциация за маркетингови продукти, бананите се държат по-добре на тезгяха, докато не узреят. Студената температура всъщност забавя процеса на узряване на тези плодове, а влагата и тъмнината вхладилника - само улесняват процеса на гниене.

  • Диня

Ако не сте разрязали все още пъпеша или динята, няма нужда да ги поставяте в хладилник. Изследванията, направени от USDA в САЩ показват, че съхраняването на пъпеши и дини на стайна температура всъщност ще запази нивата на антиоксидантите, съдържащи се в тях. Също така, пъпешите и дините биха могли да загубят част от съдържащия се в тях бета-каротин. Имайте предвид обаче, че изследването се отнася до цели (неразрязани) пъпеши и дини. Нарязаните плодове от това семейство могат да бъдат поставени в хладилник, но трябва да бъдат покрити!

  • Зехтин

Тъй като съхраняването на зехтин в хладилник ще го направи по-труден за използване след това и ще го накара да се сгъсти, то никога не го поставяйте там. Вместо това, съхранявайте маслиновото олио на тъмно и хладно място. В противен случай рискувате да превърнете зехтинът в масло. 

  • Кафе

Тъй като смляното кафе и кафето на зърна изискват хладни, сухи и тъмни места за съхранение, за да запазят своя вкус и свежест, то хладилникът не е подходящото място за тях. Мляното кафе и кафето на зърна се нуждаят от херметически затворен контейнер или кутия. Ако имате голямо количество кафе, което няма да използвате веднага, можете да го замразите. Да! Просто се уверете, че опаковате кафето в херметичен плик или конктейнер. По този начин можете да съхранявате кафе до един месец в хладилника.

  • Краставици

Краставицата се радва на стайната температура, така че хладилникът не е най-подходящото място за съхранението й. Често можете да видите повредена кожа на този вид зеленчук, след като го извадите от хладилника.
Всъщност, по-ниската температура в хладилника ускорява процеса на разлагане на кожата на краставицата, затова е добре за нея да се намери подходящо място извън хладилника: на сухо и хладно, при стайна температура. По този начин няма от какво да се притеснявате за зеленчука в рамките на следващите няколко дни. 

  • Хляб

Нищо не изсушава хляба по-бързо от хладилника! В случай, че сте направили сандвичи с хляб, можете да ги поставите в хладилника. По-ниската температура в хладилника ще направи хляба здрав и дъвчещ се. Освен това, студът има свойството да накара хляба да стане по-твърд и жилав с по-бързи темпове.

  • Цитруси 

Увреждане след охлаждане е обичаен ефект върху плодовете, богати на лимонена киселина като портокали и лимони. Тези цитрусови плодове се нуждаят от естествена температура за узряване, така че съхраняването им в хладилник определено пречи на този процес. Също така е възможно да се появят петна и сива "кожа" по тези плодове, ако се съхраняват в хладилник.

  • Чесън 

Вярвате или не, поставянето на чесън в хладилника действително ще го накара да не поникне. Чесънът ще стане "каучукове" и мек. Освен това по външността му трудно ще разберете, че той не става за консумация. Това, че не е годен за употреба се разбира едва, когато го извадите от хладилника и решите да го обелите.

  • яйца

Дълъг е дебатът дали да съхраняваме яйцата в хладилника или не. Проучване показва, че мястото на съхранение на яйцата не променя техните свойства, така че, може да се каже, че ако държим яйцата на стайна температура, това не би трябвало да е проблем. Друго проучване пък разкрива, че съхранението на яйцата в хладилник разваля техния естествен вкус и аромат, така че, по тази логика би било по-разумно да държим яйцата извън хладилника.

Източник на информацията: http://healthyleo.com 


Виж още: 

>>> СУПЕР ХРАНИ

>>> ГОТВЕТЕ ЗАЕДНО. ХРАНЕТЕ СЕ ЗАЕДНО. РАЗГОВАРЯЙТЕ. ПРЕВЪРНЕТЕ ВРЕМЕТО НА ТРАПЕЗАТА ВЪВ ВРЕМЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО!