Блог

Манатарката - ароматна и полезна гъба

Манатарката - ароматна и полезна гъба Снимка: Zdravoslovno.com
Манатарките са известни още като царски гъби или порчини. Те са ядливи гъби, които са не само вкусни и ароматни, но притежават и редица ползи за здравето.

Манатарките (Boletus) са род базидиеви гъби от семейство Манатаркови (Boletaceae). Членовете на този род се наричат манатарки, въпреки че някои видове от същото семейство, но от друг род също се наричат така. Сред тях са различните видове масловки, брезовки и др. Тези гъби са диворастящи и могат да бъдат открити в горите на България. Манатарките плододават сравнително едри, понякога огромни тела. Спорообразуващият слой на всеки вид е под формата на гъсти тръбички и се намира в долната част на гуглата, която често е под формата на кръгла кифла. Пънчетата обикновено са дебели, особено в основата и са украсени с мрежести ивици или цветни точици.

Манатарките са богати на хранителни вещества и могат да допринесат за разнообразното и здравословно хранене.

Ползи за здравето от консумацията на манатарки

Богати са на антиоксиданти:

Манатарките съдържат мощни антиоксиданти, като ерготионеин и глутатион, които предпазват клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. Това може да помогне за забавяне на процеса на стареене и за намаляване на риска от хронични заболявания като рак и сърдечно-съдови заболявания.

Поддържат имунната система:

Манатарките съдържат бета-глюкани, които стимулират имунната система. Тези вещества подобряват способността на организма да се защитава срещу инфекции.

Нискокалорични са и са подходящи за включване в диети за отслабване:

С ниското съдържание на калории, манатарките са подходящи за хора, които следят теглото си или искат да отслабнат. Те са обемни и засищащи, което помага за контрол на апетита.

Източник са на витамини и минерали:

Манатарките са богати на витамини от група B (B1, B2, B3, B6), които са важни за нервната система и метаболизма. Те също така съдържат минерали като селен, калий, магнезий и фосфор.

Подобряват храносмилането:

Манатарките са добър източник на фибри, които подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система. Те също така съдържат пребиотици, които насърчават растежа на полезните бактерии в червата.

Бедни са на мазнини и холестерол:

Гъбите като манатарките съдържат минимални количества мазнини и холестерол, което ги прави идеални за сърдечно-съдовата система.

Хранителна информация на 100 грама пресни манатарки

Калории: около 30 kcal
Белтъчини: 3.7 г
Мазнини: 0.1 г
Въглехидрати: 5.1 г
Фибри: 2.5 г
Манатарките са с много ниско съдържание на мазнини, а повечето от въглехидратите са фибри. Също така те са с умерено количество белтъчини, което ги прави добър източник на протеини за вегетарианци и вегани.

! Въпреки че притежават хранителна ценност за организма, важно е да бъдете особено внимателни при събирането и консумацията на диви манатарки, тъй като в природата има сходни видове (гъби-двойници), които могат да бъдат отровни.

Откъде могат да се закупят манатарки?

Манатарките са много ценени в кулинарията заради своя специфичен вкус и универсалност. Те могат да се използват в различни ястия като супи, ризото, паста и сосове. Тези гъби растат в различни горски местообитания и обикновено се събират в края на лятото и през есента, най-вече през септември и октомври.

В България манатарките се предлагат в замразен, сушен, маринован и пресен вид. Може да ги откриете в големите търговски вериги като Metro например, както и на фермерските и кооперативните пазари, хранителните кооперативи в социалните мрежи и др.
- Прясна манатарка - 12 лв./ 1 кг (цени към м. октомври 2024 г.)
- eBAG.bg - Гъби Микс Печурка Пачи Крак Манатарка Замразени 500 грама - 6,99 лв.
- eBAG.bg - Гъби Манатарки Сушени Слайс от Гъбена Градина 15 грама - 4,99 лв.
- eBAG.bg - Гъби Манатарки Сушени Слайс от Гъбена Градина 15 грама - 4,99 лв.
- METRO Chef Манатарка кубче, замразена 1 кг - 22,99 лв.
- METRO Chef Манатарка цяла замразена 1кг - 32,99 лв.


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Гъби Печурка
>>> Всички суперхрани
>>> 10 начина да ограничим консумацията на месо
>>> За цвета на храните