Блог

Това ли е тайната на дълголетието?

Това ли е тайната на дълголетието? Снимка: www.healthline.com
Може и да не ходите като египтянин, но вероятно ще пожелаете да се храните като Цимане.

Изследователи разкриват, че при хората от боливийското племе цимане, живеещи покрай Амазонка, почти не съществува риск от тежки сърдечно-съдови заболявания и техните сърца са най-здравите в света.

Този факт се дължи на тяхната диета и нивото им на физическа активност. 

Далечно племе, живеещо в горите на Амазонка, е с най-чисти артерии, изследвани някога.

Племето Цимане, живеещо покрай Боливийска Амазонка, прекарва по-голяма част от времето си в активни движения.

9 от 10 души от племето не показват никакъв риск от сърдечно-съдови заболявания.

80-годишен от племето Цимане е с артерии на 30-годишен американец. 


Учените са посветили столетия в изследване и търсене на лекарства и технологии, немислими за нашите предшественици. Но въпреки чудесата на съвременната медицина, все още не е разбита тайната на младостта – способността да живеем в добро здраве като дълголетници. 

Може би тази тайна донякъде е разкрита от едно неизвестно доскоро племе от амазонските гори.


Сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смърт в съвременното общесво, като е установено, че рискът се увеличава особено много с напредване на възрастта. А учените установяват*, че членовете на племето Цимане са с най-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. 

Едно земеделско общество от Боливийските гори обаче не показва такива закономерности! 

Цимане на Амазонка - диета

Снимка: www.dailymail.co.uk 

Това племе, което е устояло на опитите за налагане на чудесата на съвременното общество от мисионерите още през 17-ти век, има най-здравите артерии, изследвани някога.

Племето Цимане прекарва ежедневието си в ловуване, риболов, земеделие, събиране на плодове и ядки. Диетата му е съставена предимно от въглехидрати, а съдържанието на протеини и мазнини е незначително.

Почти 2/3 от хората над 75 години нямат или имат пренебрежимо малък риск за развитието на сърдечно-съдово заболяване, и едва при 8% е регистриран среден към висок риск от заболяване.

Проф. Хилард Каплан, провел изследването споделя, че племето е с най-ниска честота на артериосклероза от всички нации, изследвани до момента. Освен това е известно, че тяхната диета е съставена основно от ненаситени мазнини, сложни въглехидрати, богати e на фибри, и редовно в менюто присъстват рибата и дивеча. Освен това липсва тютюна, а нивото на физическа активност през по-голямата част от деня е високо.

Липсата на режим на хранене (диета) и "новият" начин на живот са рисковите фактори, които водят до стареене на кръвоносните съдове, а съвременното ни общество може да приложи някои аспекти от начина на живот на племето Цимане, за да промени своето ежедневие и заседналия си начин на живот с цел постигане на по-добро здраве. Съвременният човек е обездвижен през по-голямата част от времето, докато е буден, а при племето Цимане времето на застой е под 10%.

Физическата активност при мъжете е между шест и седем чáса, а при жените е между четири и шест чáса.


* Проучването е публикувано в медицинското издание The Lancet
Източник на информацията: www.dailymail.co.uk


Виж още: 

>>> Съвети за дълъг живот

>>> Диета за здраво сърце

>>> Ролята на месото в здравословното хранене