Блог

Какво сирене е БУРАТА?

Какво сирене е БУРАТА? Снимка: Pexels.com

Бурата е меко, крехко сирене със свеж млечен вкус. Наподобява моцарела, но двата млечни продукта имат различен вкус, както и размер. 

Бурата прилича на бяла порцеланова торбичка с пълнеж, който придава на сиренето тънък, несравним кремообразен вкус. Средно, една топка (глава) бурата тежи между 100 и 600 грама.

И малко история

Бурата е продукт, характерен за района на Мургия, Южна Италия. Произвежда се от краве мляко, сирище и сметана. Вероятно е този вид сирене да датира още от около 1900 , от фермата на братя Бианчини (Лоренцо и Винченцо) в град Андрия (Мургия, Апулия). В някои записки обаче става ясно, че Лоренцо Бианчини от фермата Пиана Падура разработва продукта за първи път през 1956 г. 

През 50-те години на 20 век, сиренето става по-широко достъпно, след като някои местни италиански фабрики за производство на сирене започват да го произвеждат и именно този продукт се оказва чудесен начин да се оползотворяват "остатъците" от процеса на производство на моцарелата.

През ноември 2016 г. "Burrata di Andria" се превръща в продукт със защитено наименование. 

Създадено първо като занаятчийско сирене, сиренето бурата запазва статуса си на първокласен продукт, дори след като започва да се произвежда масово във фабриките в цяла Апулия.

Какво казва науката

Това сирене има различен производствен процес, който го отличава от повечето други сирена - не отлежала и е най-добре да се консумира непосредствено след като е произведено.

Бурата се прави от топла извара от прясно мляко. Почти разтопеният пълнеж представлява смес от прясна сметана и най-меките парченца извара.

Съвети при готвене и сервиране

  • Сиренето бурата, подобно на много други сирена е добре да се сервира на стайна температура, а не току що извадена от хладилника, за да може деликатният вкус на сиренето да се разгърне по най-добрия начин. Така продуктът разкрива оптимално идеалния си вкус и текстура.
  • Бурата е абсолютно възхитителен млечен продукт! Разрязва се и се полива с малко висококачествен зехтин, поръсва се с морска сол и се поднася с току-що препечен на скара хляб.  Искате ли да се превърнете в звездата на вечерта, сервирайте всичко това и с прошуто! 
  • А ако размените моцарелата с бурата в салата Капрезе, ще успеете по изискан и уникален начин да надградите тази най-предпочитана в цял свят класическа салата.  
  • Опитайте и няколко лъжички бурата върху салати и пица. Ммм...
  • Благодарение на своя вкус и различни текстури отвътре и отвън, бурата се съчетава добре със салата, прошуто, хрупкав хляб, пресни (чери) домати със зехтин, черен пипер и тестени изделия. Комбинира се добре и с ядки и сладки плодове. 

Хранителна информация на сирене БУРАТА на 100 грама продукт 

Ползи за здравето

Бурата е добър източник на калций, витамин А и протеини.

Сезонност 

През цялата година. 

Цена на сирене БУРАТА в търговската мрежа

 

  • еBag.bg - цена Сирене тип Бурата, Жоси - 7,59 лева за 200 грама (към 16.04.2021 г.)
  • SuperMag.bg - цена Сирене Бурата ANTICA FATTORIA BURRATINA - 4,39 лева за 125 грама (към 16.04.2021 г.)
  • Супермаркети ParkMart.bg - цена Сирене Бурата, Sabelli - 4,49 лева за 125 грама (към 16.04.2021 г.)

Сирене Бурата

Снимка: Zdravoslovno.com


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Бифидно мляко "Добротица" - новото ни здравословно откритие

>>> Белтъчини