Блог

Какво да консумираме, за да подсилим имунната система

Какво да консумираме, за да подсилим имунната система Снимка: Zdravoslovno.com

Не позволявайте на настинките и грипа да вземат най-доборото от вас!

Силната имунна система стои в основата на доброто здраве, предпазва от инфекции и ни позволява да се възстановим по-бързо, ако се разболеем. 

Въпреки, че не съществува нито една храна или добавка, за която да е научно доказано, че подобрява имунитета, то със сигурност има определени храни и здравни практики, които могат да ни дадат естествен силен тласък на здравето, особено при смяна на сезоните.

Една диета, богата на пълноценни храни, които осигуряват изобилие от витамини, минерали, фитонутриенти и диетични фибри ще запазят имунитета ни, докато обратното, включването на прекалено много наситени мазнини, прости захари и преработени храни могат да отслабят естествената защита на организма.

Прочетете и по-надолу, за да разберете как можем да поддържаме имунната система в пълна готовност:

Омега-3 мастни киселини

Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини могат да имат благоприятен ефект върху различни състояния, като сърдечни заболявания, възпалителни заболявания на червата и дори алергии. Тези здравословни мастни киселини (по-специално ЕРА и DHA) се откриват в студеноводните риби като сьомга, сардини, пъстърва, риба тон. Други основни източници на омега-3 киселинни включват орехи, ленено семе и чиа.

Адекватен прием на калории

Приемът на адекватни по количество и качество калории и микроелементи е жизненоважен за оптималната работа на имунната система. Дефицитът на калории или протеини (белтъчини) може да отслаби способността на организма да се бори с дадена инфекция като намали способността на имунната система да реагира на вредни бактерии.

Пълнозърнести храни

Сложните въглехидрати и фибри, намиращи се в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, намаляват възпалителните процеси в организма. Тези храни също са богати на основни хранителни вещества и стимулиращи здравето фитохимикали. Препоръчва се поне половината от зърнените храни, които консумираме, да са пълнозърнести, за да отговарят на нашите ежедневни нужди от растителни влакна.

Адекватен сън (като количество и качество)

Липсата на сън може да разруши хормоните и да отслаби защитната система на тялото ни, която се бори с инфекцията. Експертите препоръчват сънят на възрастните индивиди да бъде между 7 и 9 чáса през нощта за оптимален имунитет.

Антиоксиданти

Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, може да укрепи имунната система и да намали риска от сърдечни заболявания (както и да предпази от някои видове рак). Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания препоръчва да се консумират богати на антиоксиданти храни (в т.ч. плодове, зеленчуци, зърна, ядки и семена) вместо хранителни добавки, за да се извлекат най-много ползи.
Старайте се да включвате поне по две порции плодове или зеленчуци на всяко хранене!

Пробиотици

Много експерти свързват полезните бактерии с добрия имунитет.
Пробиотиците са именно полезни бактерии, които помагат да се променят или повторно се възстановят чревните бактерии и да се оптимизира здравето на стомашно-чревния тракт. Чревната флора е съставена от трилиони бактерии. Здравата флора може да играе роля в узряването на имунните клетки и да блокира преминаването на лоши бактерии в кръвта.
Хранителните източници на пробиотици включват: кисело мляко, кефир, кисело зеле, комбуча (чаена гъба, SCOBY  - symbiotic colony of bacteria and Yeast – симбиотична колония от бактерии и дрожди), кимчи (традиционно ястие в корейската кухня) и темпе (соев продукт от Индонезия).

Източник на информацията: www.cookinglight.com


Виж още: 

>>> За силен имунитет през есента

>>> Защо сезонните храни са толкова важни